/ Фото: Иван Петровић Ипе
13/12/2021 u 22:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода о таксистима: Поступамо једнако према свима

Управа прихода и царина огласила се о поступањима у предметима такси превозника и чланова Струковног синдиката таксиста Црне Горе, наводећи да поступају према свима једнако и транспарентно. 

- Поступали смо у складу са законским прописима, а актуелни менаџмент његује принцип неселективности и једнаког третмана према свим, па и овим пореским обвезницима, јер ће се једино таквим приступом спријечити даљи раст пореског дуга и обезбиједити већи степен пореске дисциплине и наплативих обавеза- навели  су они у саопштењу. 

Додали су да се пред Управом прихода и царина води велики број поступака за утврђивање пореске обавезе по жалби , од чега само у ПЈ Подгорица за око 70 пореских обвезника.

- Поступци се односе на одлучивање по жалби у дијелу утврђивања пореске обавезе и оспоравања висине пореског дуга утврђеног репрограмом у складу са Законом о репрограму пореског потраживања. Уважавајући значај ових предмета у претходном периоду, Управа прихода и царина је у мају донијела Одлуку о формирању радне групе за анализу чињеничног стања и припрему приједлога о рјешавању у вези предмета пореских обвезника/самосталних таксиста (таксиста предузетника) са задатком прикупљања документације, израде анализе и припреме предлога за рјешавање предмета наведених пореских обвезника. Сходно Закону о превозу у друмском саобраћају превозник обавља превоз на основу лиценце за јавни превоз путника, која се издаје од стране надлежног органа локалне управе, а једном броју пореских обвезника у 2013. години је као услов за добијање лиценце (продужење) била потребна благовремена пријава пореских обавеза поднешена од стране обвезника – таксиста уредно задужена код пореског органа. Међутим, како је у поступку одлучивања по захтјеву пореских обвезника од стране пореског органа утврђено, да већи број наведених пореских обвезника, чланова овог синдиката, није уредно подносио пореске пријаве, 2013. године је на захтјев истих извршено ретроактивно, накнадно, вишегодишње задужење- подсјетили су из Управе прихода. 

Надаље су истакли да је у 2017. години порески орган овим пореским обвезницима рјешењем о престанку пореске обавезе по основу застаре (апсолутне и релативне) констатовао престанак пореске обавезе само за ПЈ Подгорица (обједињено са Цетињем и Даниловградом) у износу од 1.201.061,08 еура.

- Појединачно највећи престанак обавезе пореског дуга за једног од чланова Струковног синдиката износи 11.903,70 еура. Поједини чланови овог Синдиката нису испуњавали услове за престанак пореске обавезе по основу наступања релативне застаре за наплату пореског дуга, усљед чега овим пореским обвезницима није могао бити утврђен престанак пореске обавезе у складу са законом, што је произвело кулминацију њиховог незадовољства. Порески обвезници, чланови овог Синдиката, су очекивали да ће рјешење о престанку пореске обавезе уједно обухватати и обавезе по основу доприноса за ПИО. На ову исправну и на Закону засновану одлуку пореског органа, порески обвезници, чланови овог синдиката, нису се жалили на рјешења и иста су постала извршна и правоснажна у складу са важећим законским прописима.Прије подношења захтјева за репрограм пореског потраживања у 2017. години, на захтјев пореских обвезника, чланова синдиката, издато је Н-3 обавјештење о неизмиреној пореској обавези 2017. године. Порески обвезници су лично преузели Н-3 образац на сопствени захтјев, чиме су били упознати са свим обавезама које су предмет репрограма закључно са 2016. годином, а за које се нису стекли законски услови за наступање релативне застаре права на наплату, као нити застаре доприноса сходно цитираној одредби Закона. Ипак, поједини обвезници су након доношења рјешења о репрограму изјавили жалбу оспоравајући висину пореског дуга. Према расположивим информацијама рјешавање по овим предметима од стране првостепеног органа је у току- закључује се у саопштењу Управе прихода. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:01