Милица Вулетић / - РТЦГ принтскрин
20/08/2021 u 10:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода од 1. јуна наплатила 12 милиона више ПДВ-а

У систему су евидентирали више од 86 милиона фискализованих рачуна од почетка година, што показује колики је привредни проток у Црној Гори

Од почетка примјене Закона о фискализацији у Црној Гори је фискализовано више од 23 хиљаде пореских обвезника, што је значајно више него што је било 1. јуна, када је био задњи дан да се пређе на нови систем евидентирања промета, саопштила је Милица Вулетић из Пореске управе.

Вулетић је, прености портал РТЦГ,  у Јутарњем програму ТВЦГ, саопштила да охрабрује то што и сами привредници у пословној сарадњи почињу да инсистирају да од својих клијената добију фискализоване фактуре и рачуне.

"Прешли смо 50 процената обвезника који су у систему, сада је мањи број обвезника који су ван система, али још увијек велики број њих треба да се усклади са законом. Не бих шпекулилсала са цифрама, јер ће то само вријеме показати", појаснила је Вулетић.

У систему су, каже она, евидентирали више од 86 милиона фискализованих рачуна од почетка година, што показује колики је привредни проток у Црној Гори.

Све се то, појашњава она, одражава на наплату пореских прихода, иако фискализација не утиче на процес наплате, већ пријављивања пореских обавеза.

"Од 1. јуна до данас имамо наплату пореза на додату вриједност у износу од преко 64 милиона еура, што је скоро 12 милиона више него у истом периоду прошле године", истакла је Вулетић.

Примјећују, како је казала, да велики број физичких лица није још увијек прешао на систем електронске фискализације: "Да ли зато што свјесно избјегавају закон или пак што неки порески обвезници нијесу знали да треба да буду фискализовани, имали смо тако нека занима, попут консултаната, преводилаца..."

Вулетић каже да су контроле појачане, те да инспектори имају добре резултате.

"Током сезоне контролисали су више од 1.600 пореских обвезника, а неправилности су утврђене код њих 147. Издати су прекршајни налози у износу од пола милиона еура", истакла је Вулетић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:57