/ - PHOTO BY JOHANNES PLENIO ON UNSPLASH
25/01/2022 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа за шуме остаје истрајна у борби против организованих бесправних сјеча

ВД директора Управе за шуме, мр Срђан Пејовић рекао је да очекује да се овом проблему приступи веома озбиљно

Управа за шуме огласила се поводом "наставка очигледно организованих бесправних сјеча у Газдинској јединици „Јеловица“ у Подручној јединици Беране, у којој је прије само неколико дана дошло и до вербалног напада и пријетњи упућених нашим службеницима, због чега је одређено лице и приведено, а због озбиљности проблема".

Саопштење преносимо интегрално:

Управа за шуме остаје истрајна у активној и најављеној борби против организованих бесправних сјеча у ГЈ „Јаловица“ у ПЈ Беране, које су већ синоћ настављене од стране сада већ устаљених и организованих група које очигледно не презају од казне и закона.

Наиме, у понедељак вече, 24. јануара 2022. године, око 18 часова, берански чувари шума су у мјесту Гриже, на путном правцу Лубнице-Јеловица, обилазећи терен наишли на три извучена чамова стабла и видјели трагове камиона који се ту окренуо и отишао у шуму. Према њиховим ријечима, примјетили су да се асфалтним путем крећу мања аута са јаким свијетлима, што је на основу досадашњег искуства навело на сумњу да је највјероватније ријеч о „извидници" шумокрадица. Како смо свједоци да физички и вербални напади у оваквим ситуацијама више нажалост нису ријеткост, због безбједности наших чувара шума, шефица ПЈ Беране је позвала полицију, која је одмах по позиву изашла на лице мјеста, како би се извршила контрола и провјерило чињенично стање на терену. У том тренутку наши шумари су примјетили камион, који се кретао шумским путем и који је вукао бесправно посјечена стабла, а након што су примјетили полицију, шумокрадице су искочиле из камиона и побјегли у шуму. За камион су била закачена укупно четири чамова стабла, чиме су се примарне сумње наших службеника о бесправним активностима потврдиле. 

На лице мјеста, одмах по пријави, изашли су и инспектор ЦБ Беране са техничарем криминалистике, који су узели отиске, фотографисали камион и извршили друге радње из своје надлежности, а о свим дешавањима упознато је и тужилаштво. Већ данас, наши чувари шума су отишли на терен, гдје ће извршити детаљан премјер пањева и утврдити посјечену дрвну масу и причињену штету.

ВД директора Управе за шуме, мр Срђан Пејовић рекао је да очекује да се овом проблему приступи веома озбиљно, уз проактивну улогу свих релевантних институција, јер је и више него очигледно да је ријеч о организованим групама шумокрадица, које настоје да се на штету државе и државних шума богате кроз бесправне сјече. Иако недостатак стручног кадра спутава Управу за шуме да у потпуности испрати све ове бесправне активности како у ПЈ Беране, тако и у осталим подручним јединицама, ипак Пејовић наглашава да су напори и упорност службеника у ПЈ Беране да се ухвате у коштац са овим дугогодишњим проблемом, веома често ризикујући и сопствену сигурност,  за сваку похвалу. Они треба да буду примјер, али и апел надлежним институцијама да у оваквим случајевима промптно реагују, а одговорне и организоване појединце и групе у што хитнијем року процесуирају и строго санкционишу, како бисмо заједничким дјеловањем стали на крај овим криминалним радњама. 

Према информацијама из ПЈ Беране, оно што је посебно симптоматично јесте да је број пилана у беранској општини нагло порастао, а да се само у посљедње двије године отворило још пет нових пилана. Упоредо са отварањем „нових“ пилана повећавао се и број бесправних сјеча, али исто тако и број како вербалних тако и физичких напада како на службенике Управе за шуме, тако и на инспектора шумарства, који је до сада више пута вербално, а и физички био нападнут од стране власника пилана. Ти случајеви су процесуирани и налазе се код надлежног суда.

Коментаришући све учесталије нападе, Пејовић је апеловао на тужилачке и судске органе да је неопходно да се казнена политика што хитније пооштри, уколико желимо да спријечимо прије свега нападе на службена лица, а потом и заштитимо државну имовину. Надамо се да ће у будућем периоду бити све мање оваквих случајева који представљају дефиницију друштвено, морално и правно неприхватљивог понашања и односа како према службеним лицима, тако и према државној имовини. Он се захвалио беранској полицији која се одазвала и одреаговала на све досадашње позиве и пријаве ПЈ Беране и активно учествовала у откривању бесправних активности у шуми у оквиру својих надлежности, у нади да ће и у предстојећем периоду појачати контролу и активности на проналажењу свих оних који су учествовали у бесправним активностима.

На крају је нагласио да ће се у будућем периоду активно радити на много интензивнијој заједничкој сарадњи Управе за шуме са полицијом, тужилаштвом и судством, како би се што прије стало на крај бесправним активностима и криминалним радњама којима појединци и организоване групе желе да оштете државу и униште њене шуме. Управа за шуме ће и у наредном периоду појачати контроле и још активније радити на борби против бесправних сјеча, јер нам је циљ да национални ресурс трајно заштитимо од оних који само желе да га злоупотребљавају и уништавају за рад личне користи. Остајемо истрајни у борби да заштитимо црногорске шуме од безакоња!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:44