Са једног од ранијих протеста / IVAN PETROVIC-IPE
19/02/2022 u 20:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упркос договору са Абазовићем, рјешења нема: Радници КАП-а ће поново пред Владу

Бивши радници КАП-а су стекли услове за пензију, али не могу да остваре то право док им се не уплате бенефиције у износу од 8,5 милиона еура

Бивши радници Комбината алуминијума Подгорица окупиће се у понедјељак у девет часова испред Владе, јер још није пронађено рјешење да им се уплате бенефиције од 8,5 милиона које им дугују из периода када је ова компанија била у стечају, потврђено је "Дану" од стране ове групе радника.

Они су претходне седмице одржали састанак са потпредсједником Владе Дританом Абазовићем, на ком је договорено да правни тимови владе и представника синдиката пронађу законско рјешење којим би Електропривреда уплатила новац, чиме би се намирила потраживања радника, међутим, конкретнијих помака по овом питању још нема. Повезивање бенефиција очекује око 360 радника, од којих би око 150 требало да оствари право на пензију, на основу основу измјена закона о ПИО који је усвојен крајем прошле године. Тим законом је омогућено да се радници из рударско-металског сектора пензионишу са 30 година радног стажа.

У пензију по овим условима могу до 31. децембра

Представници радника на састанку су упознали потпредсједника Абазовића са ситуацијом, истакавши да им бенифицирани радни стаж није уплаћиван, те да су у току стечаја кршена бројна права радника, попут непоштовања права на одмор, државне празнике и друге повластице.

Абазовић је том приликом истакао и да је држава спремна да помогне радницима, те позвао да заједничким дјеловањем правних тимова пронађу најбоље рјешење. Према Закону о пензиjском и инвалидском осигурању који је измиjењен краjем прошле године, запослени у сектору металопрерађивачке и рударске индустриjе право на старосну пензиjу стичу са навршених 30 година стажа, од чега наjмање 20 година проведених ефективно на радним мjестима на коjима се стаж осигурања рачуна са увећаним траjањем. Ово право може се остварити до 31. децембра.

Радницима КАП-а се дугује повезивање бенифицираног радног стажа у периоду од 2007. године до гашења фабрике, а спремност да им уплати новац за то исказала је Електропривреда. Из ЕПЦГ су раније истакли да је након гашења КАП-а остварена добит од продаје електричне енергије, те да се тим новцем могу помоћи радници угашеног предузећа, али је потребно пронаћи правни оквир.

Крајем прошле седмице из Министарства капиталних инвестиција, на чијем је челу Младен Бојанић, истакли су да чекају званичну иницијативу или предлог од Електропривреде како би се изјаснили да ли новац од остварене добити може бити преусмјерен на повезивање бенифицираног радног стажа.

Радницима су бенефиције престале да се уплаћују 2007. године када су Руси преузели управљање фабриком која је отишла под стечај 2013. године. Унипром који је преузео управљање 2014. године такође није уплаћивао бенефиције, али то није ни требало да буде њихова обавеза, већ обавеза КАП-а у стечају. Међутим, стечајна управа није уплаћивала бенефиције радницима, иако су радили на радним мјестима за које је предвиђен бенефицирани радни стаж. Бенефиције заправо значе још пола година стажа на редован стаж. Односно ако је радник радио 20 година на радном мјесту за које се уплаћују бенефиције, са уплаћеним бенефицијама би имао 30 година стажа.

Комбинат алуминијума Подгорица престао је да ради краjем прошле године након готово 50 година рада, јер Електропривреда и руководство Унипрома, компаније која је управљала КАП-ом нијесу успјели да пронађу договор о цијени електричне енергије. Унипром је тражио да се настави са уговором по којем су за мегават час плаћали 45 еура, док је ЕПЦГ нудила најнижу цијену од 127 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:04