/ - фото илустрација
27/12/2021 u 14:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успјешно завршен поступак аукције спектра

Оператори су обавезни да уплате укупан износ од 7,09 милиона еура у буџет и то: М:тел 5,91 милион еура, Теленор 825,01 хиљаду еура и Црногорски Телеком 350 хиљада еура, казали су из ЕКИП-а

 Укупни приходи буџета Црне Горе, на основу резултата поступка аукције радио-фреквенцијског спектра износе скоро 7,09 милиона еура, саопштено је из Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП).

Од тога је у фази пре-аукције остварен приход од 4,43 милиона еура, у фази главне аукције приход од 2,66 милиона еура, од чега у додатној рунди фазе главне аукције приход од 825,01 хиљада еура.

“У односу на почетне утврђене цијене, пораст износа једнократне накнаде током аукције спектра је износио 277,95 хиљада еура”, наводи се у саопштењу.

Регулатор је на основу Закона о електронским комуникацијама, на сједници Савјета од 26. октобра донио Одлуку о покретању поступка јавног надметања за додјелу одобрења за коришћење радио-фреквенција из опсега 900 мегахерца (MHz), 1,8 хиљада MHz, два гигахерца (GHz) и 2,6 GHz за реализацију јавних мобилних електронских комуникационих мрежа.

- Поступак додјеле радио-фреквенција за мобилне мреже је спроведен на објективан, транспарентан, недискриминаторан и пропорционалан начин, узимајући у обзир принципе рационалног коришћења радио-фреквенцијског спектра, те водећи рачуна о потреби заштите ефективне конкуренције на тржишту јавних мобилних електронских комуникационих услуга и омогућавања континуитета пружања услуга великом броју корисника- наводи се у саопштењу.

Предмет јавног надметања је било укупно 220 MHz спектра из опсега 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz, који је расположив за коришћење од 21. априла наредне године, односно од дана издавања одобрења. Све додјеле важе до 1. септембра 2031. године.

- Агенција ће коначну Одлуку о избору понуђача у поступку јавног надметања донијети у најскорије вријеме а оператори су обавезни да у року од 15 дана од доношења одлуке уплате укупан износ од 7,09 милиона еура у буџет Црне Горе и то: М:тел износ од 5,91 милион еура, Теленор износ од 825,01 хиљаду еура и Црногорски Телеком износ од 350 хиљада еура- казали су из ЕКИП-а.

У поступку аукције нијесу продати сви фреквенцијски ресурси, конкретно четири блока по пет MHz из опсега 2,6 GHz. Вриједност тог спектра по почетним износима накнада утврђеним од Министарства економског развоја је износио 192 хиљаде еура.

- Да су све фреквенције које су биле предмет јавног надметања биле продате по почетно утврђеном износу једнократне накнаде, укупни приход за буџет Црне Горе би износио 7,06 милиона еура- додаје се у саопштењу.

Из ЕКИП-а су подсјетили да је одлуком Савјета било прописано да се јавно надметање спроводи методом аукције спектра у комбинованом формату прилагођеног вишекружног цлоцк надметања и прилагођеног једнокружног надметања путем запечаћених понуда.

- Аукцијски процес се одвијао у двије фазе, односно надметање за резервисани спектар (фаза пре-аукције) и надметање за нерезервисани спектар (фаза главне аукције). Надметање у фази пре-аукције је подразумијевало једну примарну рунду у цлоцк формату, а у фази главне аукције једну или више примарних рунди надметања у цлоцк формату и једну додатну рунду надметања путем затворених понуда, која се спроводила јер у посљедњој примарној рунди нијесу додијељени сви радио-фреквенцијски блокови који су били предмет јавног надметања- прецизира се у саопштењу.

У фази главне аукције, прије додатне рунде, спроведено је укупно шест примарних рунди током којих су квалификовани понуђачи исказивали своју потражњу за расположивим ресурсима који су били предмет аукције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:35