/ foto: usscg
09/08/2022 u 14:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

USSCG Abazoviću: Godinama ukazujemo na potrebu cjelovite revizije Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

Ovo je još jedna u nizu ad hoc izmjena i dopuna ovog zakonskog rješenja koja se dešava uprkos tome što postoji saglasnost socijalnih partnera o nužnosti revizije cjelokupnog zakonskog teksta, navode u saopštenju

Unija slobodnih sindikata Crne Gore obratila se premijeru Dritanu Abazoviću. Obraćanje prenosimo integralni.

"Gospodine Abazoviću,

Obraćamo Vam se povodom saznanja da je Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 28.07.2022. godine razmatrala i dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je kao takav ušao u skupštinsku proceduru i koji će biti razmatran na plenumu zakazanom za 16. avgust tekuće godine. Ovo je još jedna u nizu ad hoc izmjena i dopuna ovog zakonskog rješenja koja se dešava uprkos tome što postoji saglasnost socijalnih partnera o nužnosti revizije cjelokupnog zakonskog teksta.

Godinama unazad Unija slobodnih sindikata Crne Gore ukazuje na potrebu cjelovite revizije Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Tokom prošle godine inicirali smo formiranje Radne grupe za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koja inicijativa je dobila podršku Socijalnog savjeta na sjednici održanoj 15.10.2021. godine. Na osnovu naprijed navedenog, početkom aprila mjeseca 2022. godine, formirana je mješovita Radna grupa sa zadatkom da do kraja drugog kvartala ove godine sačini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Nažalost, zbog ukupnih dešavanja na političkoj sceni, ova radna grupa je održala svega dva radna sastanka.

Imajući u vidu da su USSCG i njeni granski sindikati koji zastupaju interese zaposlenih u javnom sektoru i 43. Vladi izrazili zabrinutost povodom prethodnih izmjena i dopuna ovog zakona koje su u potpunosti poremetile odnose, posebno zarada u javnom sektoru, to smo očekivali da će Vlada Crne Gore doprinijeti prevazilaženju problema i shvatiti značaj potrebe da se izmjenama ovog zakona pristupi sistemski i kroz socijalni dijalog, a ne kroz ad hoc rješenja.

Cijenimo da ćete nakon ovog obraćanja, u nizu prethodnih koje su uputili naši granski sindikati iz javnog sektora, preduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi inicirali nastavak rada Radne grupe za izradu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te kako bi se predlog tog zakona našao u skupštinskoj proceduri najkasnije do kraja četvrtog kvartala tekuće godine".

S poštovanjem,

generalni sekretar Srđa Keković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:13