/ - FOTO: USSCG
30/11/2023 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

USSCG: Vlada i EPCG da zaustave odluku o poskupljenju struje

Iz Unije je saopšteno da su zatečeni najavom Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti o povećanju cijena električne energije od 1. januara naredne godine

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu i Elektroprivredu (EPCG) da preduzmu neophodne aktivnosti na zaustavljanju odluke o najavljenom poskupljenju električne energije.

- Ovim putem apelujemo na Vladu i EPCG da zajedničkim snagama pronađu rješenje i stopiraju najavljeno poskupljenje, te na taj način doprinesu očuvanju životnog standarda građana Crne Gore- navodi se u saopštenju Izvršnog odbora USSCG.

Iz Unije je saopšteno da su zatečeni najavom Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) o povećanju cijena električne energije od 1. januara naredne godine.

- imajući u vidu inflatorna kretanja sa kojima se naši građani suočavaju u posljednje dvije godine, te konstantan rast cijena nafte i njenih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica, povećanje cijene električne energije bila bi kap koja bi prelila čašu i dodatno urušila životni standard naših građana- navodi se u saopštenju.

Neminovno je, kako se dodaje, da će ionako previsoke cijene ostale robe i usluga vrtoglavo nastaviti da rastu sa porastom cijene električne energije.

- Sa svakim novim poskupljenjem, dodatno se obezvređuju zarade, penzije i druga primanja, te posebno ionako niska socijalna davanja- navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da su, u poređenju sa prethodnim periodom, dodatno poskupili i energenti kao što su drva, ugalj i pelet, sasvim je jasno da bi povećanje električne energije bilo pogubno za sva domaćinstva ali i cjelokupnu privredu u Crnoj Gori.

- Preporuke i savjeti predstavnika REGAGEN-a o načinu potrošnje kojima bi se, prema njihovim riječima, anuliralo očekivano povećanje cijene posebno su upitni s obzirom na zimski period koji je pred nama i na životne potrebe koje za grijanjem i generalnom upotrebom električne energije nijesu i ne mogu biti diktirane satnicom, već isključivo potrebama koje moraju biti zadovoljene, a koje ne poznaju vrijeme- rekli su iz USSCG.

Iz Unije su naveli da su se prethodnih mjeseci u medijima mogle čuti ohrabrujuće poruke čelnih ljudi EPCG-a koji su uvjeravali da će dati sve od sebe da do poskupljenja ne dođe, pa očekuju da će svoje obećanje i ispuniti.

- Ovo prije svega zbog najava da EPCG posluje pozitivno, a da se naredne godine očekuje rekordna dobit koja se mjeri desetinama miliona eura- dodaje se u saopštenju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. februar 2024 11:44