/ - Фото: МЕК
23/09/2021 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен програм за иновације 2021-2024: Покретач економског развоја и конкурентности привреде

Износ подршке обезбијеђен за ове намјене у 2021. години износи 160.000 еура

Влада је на данашњој сједници усвојила Програм за иновације 2021-2024. Препознајући значај иновација у економском развоју земље и јачању конкурентости, Влада Црне Горе и Министарство економског развоја константно раде на унапређењу и стимулисању иновација кроз законске и стратешке оквире.

-Циљ Програма за иноивације је да на једном мјесту прикаже све релевантне програмске линије подршке иновацијама које су планиране у наредном периоду, а које ће олакшати иновационој заједници да препозна све инструменте који ће бити доступни и усмјерени на цјелокупни циклус развоја иновације: од саме идеје до њене комерцијализације и изласка на тржиште-наводе у саопштењу.

Предложени Програм садржи осам програмских линија Министарства економског развоја, које ће се спроводити по основу јавних конкурса, а то су:

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ПРЕДАКЦЕЛЕРАЦИЈЕ СТАРТАПОВА;

 ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ПОДРШКЕ РАНОЈ ФАЗИ РАЗВОЈА СТАРТАПОВА;

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ПОДРШКЕ КЛАСТЕРСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА У С3 ОБЛАСТИМА;

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ПОДРШКЕ ЕУРЕКА ПРОЈЕКТИМА;

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ЗА СТИМУЛИСАЊЕ ЗАШТИТЕ И РАЗВОЈА ПРОНАЛАСКА;

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ИНОВАЦИОНЕ КУЛТУРЕ;

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЕДУКАТИВНИХ ПРОГРАМА У С3 ОБЛАСТИМА; и

ПРОГРАМСКА ЛИНИЈА ЗА ПОДРШКУ УЧЕШЋУ У ЕУ ОКВИРНОМ ПРОГРАМУ ЗА ИСТРАЖИВАЊА И ИНОВАЦИЈЕ „ХОРИЗОНТ ЕВРОПА“ – СТУБ ИИИ ИНОВАТИВНА ЕВРОПА.

-Министарство економског развоја припремило је и први конкурс за додјелу грантова за рану фазу развоја стартап пројеката, за који је опредијелило средства у износу од 200.000 еура, са вриједношћу подршке до 20.000 еура по пројекту. Расписивање конкурса очекује се одмах након финализације подзаконских аката за област иновационе дјелатности, од којих су два кључна (Регистар иновационе дјелатности и финансирање иновационих програма и пројеката) већ објављена у Службеном листу Црне Горе, док је правилник који се односи на евалуацију иновативних програма и пројеката у завршној процедури усаглашавања са Секретаријатом за законодавство- наводе они.

Додају: "Развој иновационе заједнице подржава се кроз финансијску помоћ за програме едукације и обуке, организацију догађаја, такмичења, семинара, меетупова, заштите интелектуалне својине и сл. Такође, посебна подршка обезбијеђена је за учешће у ЕУРЕКА програму, а након 2021. године биће отворена посебна линија подршке и за Оквирни програм за истраживања и иновације „Хоризонт Европа“.

Износ подршке обезбијеђен за ове намјене у 2021. години износи 160.000 еура. 

-Програм за иновације 2021-2024 садржи и Информацију о програмском оквиру Фонда за иновације Црне Горе, који се односи, прије свега, на крупније линије подршке иновацијама за предузећа (грантови) и сарадњи актера у систему иновација (колаборативни грантови), као и линије подршке за „доказ концепта“, иновационе ваучере, пренос технологије и зелене послове. У циљу спровођења иновационе политике обезбјеђивањем и усмјеравањем финансијских средстава из националних, међународних и других извора, Фонд ће посебним програмом утврдити инструменте подршке и начин коришћења ових средстав- саопштили су из Министарства.

Овај Програм, као и подстицајне мјере али и бројне друге новине и реформске активности у области иновација, као и програми подршке Министарства економског развоја биће презентовани иновативној заједници на догађају који је планиран за 30. Септембар 2021.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:27