Са конференције / - фото: Скриншат
08/07/2021 u 16:29 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спајић: Камата на кинески дуг смањена на 0,8 одсто, годишња уштеда осам милиона еура

У држави имају наслијеђено стање које се не може много промијенити, додао је министар

Министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић казао jе да jе каматна стопа на дуг према кинескоj Ексим банци смањена са два одсто доларског на 0,80 одсто еура камате. Он је на конференцији саопштио и да се уводи ораничена маржа на основне животне намирнице.

На конференцији за медије Министарства финансија и социјалног старања су говорили министар финансија Милојко Спајић, државни секретар Јанко Одовић и представници Министарства, Шућо Ораховац и Бранко Крвавац.

Министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић казао jе да jе каматна стопа на дуг према кинескоj Ексим банци смањена са два одсто доларског на 0,80 одсто еура камате.

Сва уштеда од четири милиона еура на полугодишњем нивоу биће, како jе рекао, усмjерена у проблеме са коjима се суочава црногорска економиjа.

Ова трансакциjа, како jе рекао, извршена jе на начин да ће Црна Гора имати у jулу уштеду у четири милиона еура у jулу, а на годишњем нивоу осам милиона еура.

– Смањили смо каматну стопу на дуг према кинсескоj Ексим банци са 2 одсто доларског на 0,80 одсто еура камате. Та уштеда ће директно ићи у буџет Црне Горе – рекао jе Спаjић на конференциjи за медиjе.

– Увозно орjентисана црногорска економиjа гдjе Влада има лимитиран простор за проблем коjи осjећаjу сви грађани, а то су циjене хране. Влада ће урадити много по том питању – навео jе Спаjић.

Спајић је казао да ће одрадити ограничену маржу на основне животне намирнице, за социјално угрожене категорије, увођење специјалног бона у висини од 30 до 100 еура, у зависности од социjалне категориjе, робне резерве,  објашњавајући да у држави имају наслијеђено стање које специјално не могу много промијенити.

Државни секретар Јанко Одовић казао је да је одлучено је да ће се у току ове недеље радити на ограничавању маржи основних животних намирница. Рачунајући да ће имати акт којим ће ограничити марже за намирнице чије цијене расту. Социјални бон могу добити грађани који имају социјалну потребу, они се преко интернета тако путем дописа могу обратити Министарству финансија и социјалног старања.

Говорећи о социjалном бону, сjутра ће упутити позив према маркетима коjи ће бити партнери.

– То ће бити jавни позив, на коjи могу да се приjаве. На оваj начин желимо да све друштвено одговорне компаниjе укључимо, тако што ће они на одређену вриjедност бона давати jош попуст, на намирнице коjе се тим боном могу купити – казао jе он.

Одовић jе рекао да jе Министарство формирало Дирекциjу за социjалу правду, те да jе ово његов први конкретан резултат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:49