Бојанић / - Фото: Јутјуб
09/12/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанић о Монтенегроерлајнсу: Покренуто преко 90 тужби о наплати новца из буџета

Бивша власт је кријући дала 43 милиона Монтенегроерлајнсу и то је сада изашло на 103 милиона, казао је он

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је данас на сједници за економију, финансије и буџет да је бивша власт кријући дала 43 милиона Монтенегроерлајнсу и да је то сада изашло на 103 милиона.

- А стечајни управник нас оптужује да има ова власт не да да полети - казао је Бојанић.

Он је додао да је покренуто 89 тужби у покушају да се наплати новац из државног буџета, а по основу лекс специјалиса о улагању у Монтенегро Аирлинес (МА).

Лекс специјалис је донијела бивша Влада премијера Душка Марковића крајем 2019. године са намјером да бившу авиокомпанију помогне са 155 милиона еура и по основу тог закона је интерним одлукама бивше власти исплаћено 43 милиона еура.

Kомпанија је сада у стечају.

Бојанић је казао да су у јуну ове године дали предлог да се укине лекс специјалис јер се наноси штета државном буџету, те да је парламент требало раније да расправља о овом предлогу.

Бојанић је саопштио да је десет милиона до сада наплаћено из буџета по основу судских поступака,а гђе је као основ узиман лекс специјалис.

- Овај закон није у складу са Законом о контроли додјеле државне помоћи, имамо 43 милиона штете, производи негативан утицај на преговарачки процес са ЕУ и онемогућио је Владу да донесе било какву помоћ МА, оголио немоћ и урушио интегритет Агенције за заштиту конкуренције (АЗK). Уз то, сва дуговања сада иду ка судским потраживањима и Привредни суд иде на буџети наплаћује се из његе -истакао је Бојанић.

Министар је поновио да нова Влада није донијела никакву одлуку о гашењу МА, већ да је компанија отишла у стечај због односа старе Владе према МА и катастрофалним руковођењем менаџмента.

Бојанић је саопштио податак да држава од МА потражује 100 милиона еура, док је стечајни управник признао свега 100.000 еура.

-Сада је држава дужник по овом закону што је парадоксално и 89 тужби стоји на судовима да наплате паре из буџета- закључио је он. 

Сједници нису присуствовали посланици опозиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:09