Skrinšot/RTCG / - SKRINšOT/RTCG
24/05/2024 u 13:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: Linija Budva - Dubrovnik doprinos povezivanju sa EU, kreće od 29. juna, cijena karte 55 eura

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je na konferenciji za novinare da je pomorska linija Budva - Dubrovnik doprinos povezivanju Crne Gore sa EU. On je dodao da intenzivno rade i na ostvarivanju linije Bar - Ankona.

Na konferenciji je saopšteno da se sa saobraćajem  Budva - Dubrovnik kreće 29. juna. Cijena karte u jednom smjeru okvirno bi bila 55 eura, a povratna karta 69 eura. Saobraćaj bi se vršio dva puta dnevno.

Katamar koji će prometovati zove se " Antonija" i ima kapacitet za 242  mjesta.

- Pomorski prevoz će pomoći da se olakša situacija u saobraćajnim gužvama, pogotovo kod Herceg Novog. Mislimo da je to doprinos daljem povezivanju Crne Gore sa Evropskom unijom -  naglasio je Spajić.

On je dodao da rade i na povezivanju druge linije Bar -  Ankona i da su  tu su orjentisani na dijasporu i turiste sa sjevera Italije. Prema njegovim riječima,  ona biti najvjerovatnije pokrenuta 3. jula.

- Ovo je  jako bitna vijest prvo za turističku ponudu Crne Gore, rekao bih i Dubrovnika, ali mislim da će Crna Gora imati veliki benefit sa povezivanjem sa Dubrovnikom - smatra Spajić.

Spajić: Luka Budva vraćena državi, uskoro linija Budva-Dubrovnik

Bojan Aljinović direktor kompanije Kompas, rekao je da se ideja rodila prije dvije godine. On je dodao  da imaju decenijsko iskustvo u brodarskom prevozu i da se ovako olakšati i prevoz putnika između Hrvatske i Crne Gore.

- Linija je zamišpljena da prometuje svaki dan dva puta dnevno, sa jutarnjim polaskom iz Dubrovnika za Budvu,  i vraća se u Dubrovnik i isto tako u popodnevnim satima - dodao je Aljinović.

Ministar saobraćajaa i pomorstva Filip Radulović rekao je da je ponosan jer se ispunjava njegovo obećanje koja su data  građanima.

- Znamo da prethodna Vlada je imala nula kapitalnih projekata. Zadovoljsvo mi je da kažem da najavim da će saobraćaj krenuti 29. juna, saobraćaj će se odvijati dva puta dnevno - kazao je on.

Na pitanje novinara da li je ovo zloupotreba državnih resursa pred izbore u Budvi, Spajić je kazao da nije čuo nigdje u svijetu da su rezultati zloupotreba državnih resursa.

Radulović kazao je da je ovo najavljeno prije dvije nedelje i da je riječi o ovom projektu bilo i u januaru.

- Ovo je trebalo prošle godine da se desi u septembru, a ne mi u šest mjeseci da sve ovo pripremio i pokrenemo -  dodao je Spajić.

Spajić je dodao da je suština svega da se rastereti "usko grlo" u saobraćaju Crne Gore. On je naveo  da su ovo brza rešenja i koja će imati smisla, ali da  treba dugoročno rešenje kao što su auto putevi i brze ceste.

-  Treba se okrenuti ovakvim projektima kao što je ovaj današnji i da se povezujemo -  kazao je Spajić na pitanje novinara povodom rezolucije o Srebrenici.

On je dodao da je povezanost sa regionom apsolutni prioritet i da su fantastični odnosi sa regionom apsolutni prioritet.

-Mi treba da vodimo pomirljivu politiku i da smo respektabilni prema svima u regionu. Mislim da smo mi amandmanim  doprinjeli da se neke predrasude i pogrešna tumačenja pomjere-  smatra Spajić povdom situacije o izglašavanju rezolucije o Srebrenici.

On je najavio da je sjutra velika sjednica Vlade koja će se baviti ekonomijom i IBAR-om i da će izvršiti konsultacije povodom toga.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 12:10