Vanredna sjednica Elektroprivrede / Foto: Željko Šapurić
03/10/2022 u 12:43 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vanredna sjednica skupštine akcionara EPCG: Dioničari nisu odlučivali o Željezare

Skupština akcionara je prvobitno bila zakazana samo sa tačkama koje se tiču razrješenja i izbora članova borda, a naknadno je dopunjena sa tačkom o kupovini Željezare

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) na vanrednoj Skupštini nisu razmatrali o odluci o davanju saglasnosti za kupovinu imovine bivšeg industrijskog kompleksa Željezare Nikšić.

Dioničari su glasali jednoglasno o izboru članova Odbora direktora.
Jednu od akcionara je interesovalo šta to preporučuje predložene nove članove za odbor direktora. Državni sekretar MKI Admir Šahmanović kazao je da je on govori u ime Vlade i da se vodi zaključcima Vlade. Predstavnik malih akcionara je tražio da bi i oni trebali kao mali akcionari da imaju svog predstavnika kao kontrolni faktor i da se to prenese premijeru Dritanu Abazović. Napomenuo je da su to nedavno saopštili Mileni Šofranac, a da je i Milutin Đukanović rekao da i on smatrea da bi mali akcionari trebali da imaju svog predstavnika u Odboru direktora.

Za članove Odbora direktora EPCG izabrani su Ivan Šaranović, Tahir Đombeljaj, Brankica Mosurović, Martin Ćalasan, nezavisni član, Nenad Marković, nezavisni član, Milutin Đukanović, Enis Strujić.

Skupština akcionara je prvobitno bila zakazana samo sa tačkama koje se tiču razrješenja i izbora članova borda, a naknadno je dopunjena sa tačkom o kupovini Željezare.

Problemi za Željezarom počeli su nakon što je turski vlasnik, Tosyali grupa, saopštio da više ne namjerava da u toj fabrici pokreće proizvodnju i da će radnicima uručiti otkaze.

U moguću kupovinu Željezare tada se uključio vlasnik nikšićke kompanije Neksan, Miodrag Davidović, a nakon njega se i EPCG pojavila kao mogući investitor.

Vlada je u međuvremenu dala zeleno svjetlo EPCG da uđe u pregovore oko kupovine Željezare, a nakon toga joj je dala i saglasnost da emituje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice.

To se ubrzo nakon toga i desilo, kada je država na Montenegroberzi kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:07