Varhelji u Kotoru / - HARIS MEKIC
15/05/2024 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte

Evropska unija (EU) očekuje od Vlade Crne Gore da brzo pristupi usvajanju prostornog plana, koji će omogućiti završetak domaće energetske mreže i povezivanje sa mrežom Srbije do 2027. godine, rekao je komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, Varhelji je posjetu Crnoj Gori započeo obilaskom dva ključna infrastrukturna projekta finansirana sredstvima EU - transformatorskog postrojenja Lastva i Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Tivat/Kotor.

Transformatorsko postrojenje Lastva je ključni dio crnogorske sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, u koji je EU uložila oko 120 miliona eura kroz grantove i povoljne kredite.

Prema riječima Varheljija, energetska sigurnost i održiva proizvodnja energije iz obnovljivih izvora su jasni ciljevi EU energetske politike.

- Energetsko postrojenje koje smo danas posjetili je važan primjer i dio mnogo veće slike, podržane od strane institucija i država članica EU kroz pristup Tim Evropa, rekao je Varhelji.

On je, kako je saopšteno, izrazio podršku EU crnogorskoj posvećenosti daljem jačanju nacionalne energetske mreže, zajedno sa postepenim, ali jasnim zatvaranjem Termoelektrane Pljevlja (TEP).

- EU očekuje od Vlade Crne Gore da brzo pristupi usvajanju prostornog plana koji će omogućiti završetak domaće energetske mreže i povezivanje sa mrežom Srbije do 2027. godine, kazao je Varhelji.

On je posjetio i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje je podržano sredstvima EU, kao ključni objekat za zaštitu životne sredine i turizam u primorskim opštinama Tivat i Kotor.

Jokić sa Varheljijem

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić susreo se danas sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.
Visoki evropski zvaničnik je sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, predsjednikom Opštine Tivat Željkom Komnenovićem i Jokićem obišao Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, finansiranom od Evropske unije.
U zajedničkom obilasku postrojenja u Đuraševićima bila je i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kao i njemački ambasador Peter Felten, šef kancelarije Njemačke razvojne banke u Crnoj Gori Željko Uljarević, izvršni direktor Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat Stefan Čobanović, potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić i Nenad Vitomirović, državni sekretar ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Varhelji je poručio da su zaštita životne sredine - osiguranje čiste vode, vazduha i efikasno prikupljanje i reciklaža otpada od suštinskog značaja za dobrobit građana Crne Gore.

- Takođe, to je važan pokretač ekonomskog rasta i turizma u Crnoj Gori, i ključni element pristupnog procesa Crne Gore EU, rekao je Varhelji.

image

Martinović - Varhelji

- VLADA CG

Varhelji u Crnoj Gori naredna dva dana: Učestvuje na Samitu u Kotoru

On je podsjetio da je EU podrška zaštiti životne sredine zastupljena širom zemlje, navodeći novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda za Glavni grad kao najznačajniji primjer.

Varhelji je naglasio da će novo postrojenje u Podgorici donijeti značajne prednosti ne samo stanovnicima Glavnog grada, već i rejonu Skadarskog jezera, kao i primorskom regionu.

- On je istakao dugogodišnju podršku koju EU pruža Crnoj Gori u pogledu izgradnje kapaciteta i investicija u sektorima energetike i životne sredine, potvrđujući posvećenost EU da pruži pomoć kroz proces pristupanja i nakon toga, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će kasnije danas Varhelji imati bilateralni sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, kako bi razgovarali o prioritetnim reformama za ispunjenje privremenih mjerila u okviru poglavlja o vladavini prava.

- Varhelji će sjutra učestvovati, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana, na trećem regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Kotoru, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

16. jun 2024 07:56