Сезона у пуном јеку / - Драган Стојановић
26/09/2021 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Већина издаваоца приватног смјештаја задовољна сезоном

Она је додала да је 40 одсто до сада анкетираних успјело да измири већи дио својих обавеза, 27 одсто мањи дио, а свега 27 одсто има најаве гостију до краја године

Туристичка сезона је према статистици била врло успјешна, али ти показатељи не могу да се примијене потпуно и на приватни смјештај, оцијенила је директорица Удружења издаваоца приватног смјештаја, Бранка Џогановић и додала да превише не очекују ни од постсезоне. Према првим подацима анкете коју спроводе унутар Удружења, 70 одсто издаваоца је задовољно.

 - Упућени смо у статистику која показује да је сезона била врло успјешна, али ти показатељи не могу да се примијене потпуно и на приватни смјештај првенствено због неравномјерне попуњености, доста касног почетка, изузетно кратког периода сезоне и наглог завршетка -  казала је Джогановић агенцији Мина-бизнис.

Она је рекла да нагомилане финансијске обавезе, углавном због изостанка подршке у вријеме ковид кризе прошле године, не могу никако бити измирене са 30 дана попуњености капацитета.

 - Према првим подацима анкете коју спроводимо унутар Удружења, 70 одсто издаваоца је задовољно, иако је код 65 одсто њих попуњеност капацитета била мања него 2019. године -  прецизирала је Џогановић.

Она је додала да је 40 одсто до сада анкетираних успјело да измири већи дио својих обавеза, 27 одсто мањи дио, а свега 27 одсто има најаве гостију до краја године.

- За неке је сезона сигурно била врло успјешна, али за већину то не можемо да тврдимо - поручила је Џогановић.

Према њеним ријечима, структура издаваоца у Црној Гори је разноврсна, како на локалном тако и на државном нивоу.

 - Концентрација смјештајних капацитета је већим дијелом у јужној регији, али и ту можемо говорити о неравномјерној посјети туриста. С обзиром на то да су ове сезоне доминирали гости из региона, највећу посјећеност су биљежили градови који су се у припремном периоду адекватно организовали и обратили циљној групи правом понудом“, саопштила је Џогановић.

Из угла Удружења, како је објаснила, добра сезона је она гдје се говори о просјечно 70 одсто попуњености смјештајних капацитета за период од маја до септембра, а одлична је када се говори о истом проценту попуњености, али од марта до новембра.

 - Ово није била таква сезона и Удружење очекује од надлежних државних и финансијских институција и локалних самоуправа да нам омогуће такве сезоне. Знамо да је то могуће, наши су капацитети спремни, воља за сарадњом постоји, остало је на њима - поручила је.

Очекивања од постсезону мање-више нијесу превелика

На питање какву постсезону очекују издаваоци приватног смјештаја, Джогановић је одговорила да очекивања мање-више нијесу превелика.

 - Свјесни смо да је ово период када ковид режими путовања диктирају динамику и обим кретања гостију. У овом и наредном периоду посвећени смо јачању инфраструктуре Удружења. Свакодневно добијамо нове чланове из различитих општина што ће нам помоћи да заједно са локалним управама и туристичким организацијама радимо на бољем амбијенту за наредну годину -  казала је Џогановић.

Она сматра да је важно да издаваоци буду добро организовани, првенствено на локалном нивоу. На тај начин се лакше успоставља регијска сарадња за креирање понуде према крајњем госту.

 - Залажемо се за смањење сезоналности, за јединствену понуду капацитета на југу и сјеверу. Наше активности ће бити усмјерене са једне стране у овом правцу. Финансијска подршка је наш други правац дјеловања. Још не можемо да се обрадујемо свим најављеним фондовима и програмима подршке, јер ако се не буде водило рачуна о кредитној способности наше циљне групе, поново ће се десити да имамо понуде са условима које мало ко испуњава - рекла је она.

Она је додала да се Удружење обратило финансијским институцијама и понудило да их информишу о свим ограничавајућим факторима који тренутно спутавају издаваоце, како би максимално, поштујући и своје приципе пословања, креирали производе које ће већи број издаваоца моћи да искористи.

 - Поред издаваоца који су регистровани као предузећа или предузетници, ту су и физичка лица која послују на основу рјешења за издавање и управо је то најрањивија категорија за коју тражимо рјешење - закључила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:15