Драган Туфегџић / фото Дан
15/12/2021 u 08:39 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Директор Поште Туфегџић: Стварамо темеље за бољу будућност

Туфегџић је истакао за "Дан" и да је у првих девет мјесеци остварена нето добит од 318.000 еура, те да је тиме већ пребачен резултат из претходне године, када је износио неких 150.000 еура

Желимо да Пошта постане јака и моћна компанија без конкуренције, а можемо се похвалити да смо за шест мјесеци, створили јаке темеље и мапу пута за будућност Поште, истакао је извршни директор овог предузећа Драган Туфегџић.

– Здрави темељи су систематизација радних мјеста, која није одговарала будућности поште, већ је стање било устаљено. Ова систематизација није створена да се испомјерају људи на одређена мјеста, него је урађена да створи будућност овог предузећа, јер се не финансирамо из државног буџета. Ми смо играч на тржишту који ствара новац – истакао је Туфегџић.

Туфегџић је навео и да је у плану да се до 2025. године створи јак логистички центар и повећа број радника.

– Циљ нам је да у Подгорици, у Бару и у Беранама отворимо логистичке центре и тако повежемо коридор аутопута. У Пошти тренутно ради око 1.000 радника. Још 2015. је била једна оптимизација радника, када је на стотине радника отишло кући, а онда су почели са запошљавањем преко агенције. Кад је у питању запошљавање, на то се увијек гледа лоше, али лоше је ако предузеће не послује. Надам се да ћемо за пет или десет година имати 2.000 запослених, али радника који зарађују. Дакле до 2025. године ћемо стратешки запошљавати, и убијеђен сам да ћемо у томе успјети јер планирамо да постанемо најмоћнија компанија "пост експрес" службе – казао је Туфегџић.

Према Туфегџићевим наводима просјечна плата радника у Пошти је око 450 еура, што је сврстава испод просјека.

Туфегџић истиче и да је Црна Гора мала, да се практично сви познају и да би се свако запошљавање могло окарактерисати као партијско, али да у Пошти тога нема.

– Симптоматично је да неко ко је брендирао партијско запошљавање сада диже причу о томе у државним предузећима. Ја нисам неко ко је дошао на позицију и одмах смијенио све помоћнике јер је то сулудо. Морао сам упознати људе, ко је професионалац и ко може да одговори овом систему. Сада се врше одређене кадровске промјене, али тек након пола године, иако су постојали притисци споља. Дакле свако коме је посао био на првом мјесту, био професионалац, независно од вјерске и политичке опредијељености има мјеста у Пошти – поручио је Туфегџић.

Он је истакао и да је за девет мјесеци остварена нето добит од 318.000 еура, те да је тиме већ пребачен резултат из претходне године, када је износио неких 150.000 еура.

– Ове године су приходи око 11.900.000, а претходне 11.200.000, а расходи ове године су 11.500.000, у сваком смислу мањи него раније. Оно што је занимљиво јесте, да је смо морали да од првог дана расписујемо тендере јер је стање које смо затекли било нула, а није био ни започет процес фискализације – казао је Туфегџић.

Вуксановићу исплаћено 14.000 еура отпремнине

Туфегџић је истакао и да је бивши директор Божидар Вуксановић себи промијенио уговор, након прошлогодишњих избора и прописао отпремнину, од 36.000 еура, али да борд директора, није поступио по том анексу.

- По основу прекида радног односа, Вуксановићу је исплаћена отпремнина по првобитном анексу, ако се не варам неких 14.000 еура, и та прича је у том дијелу завршена - казао је Туфегџић.

Он је истакао да је управо поучен оваквим примјером, инсистирао да се у његов уговор стави члан по ком ће он радити искључиво за плату, без отпремнине.

Такође, он је истакао и да за сада није било других спорних уговора када је ријеч о бившем менаџменту.

Туфегџић даље наводи да су поједине пословнице биле у очајном стању, тако да се морало приступити и улагању у инфраструктуру.

- У Петњици су промијењени врата и прозори након 40 година, а у Бару имамо објекат који је под спором, али о томе ће јавност накнадно бити упозната. У питању је објекат који није завршен, у ком смо требали да располажемо са десетинама стамбених јединица. Када је направљена подјела између Поште и Телекома, некада јединственог предузећа, дошло је до неких неријешених ситуација, у којима је Пошта оштећена, у милионским износима – поручио је Туфегџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:29