Jakov Milatović / - FOTO: VITKO ŠANJEVIć
14/09/2023 u 11:12 h
Dan portal/Vitko ŠpanjevićDan portal/Vitko Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Milatović: Žabljak bio i ostao kolijevka inicijativa za očuvanje resursa

Skup se održava u okviru ukupnih svečanosti povodom Dana opštine Žabljak 17.septembar

Na Žabljaku počeo dvodnevni Naučni skup "Ekološka održivost i klimatske promjene". Skup je otvorio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a o značaju je govorio rektor UCG prof.dr. Vladimir Božović. Učesnike i goste pozdravio predsjednik opstine Žabljak Radoš Zugić.

image

Sa skupa Ekološka održivost i klimatske promjene

- FOTO: VITKO ŠANJEVIć

- Zadovoljstvo mi je što danas imamo priliku da razgovaramo o važnim pitanjima za našu sadašnjost, ali, što je možda još i važnije – za našu i budućnost naše djece. Upravo smo se ovdje, na Žabljaku, prije više od 30 godina, „svjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvetili njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva - kazao je predsjednik Milatović i dodao: 

"Ove riječi Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori podsjećaju na univerzalnost svog značenja, ali i na zavjet koji je dat: da smo svjesni odgovornosti koju imamo, lične i kolektivne, i da znamo da naša djela danas oblikuju našu sjutrašnju stvarnost.

Crnu Goru i nas, njene građane, priroda je velikodušno nagradila svim ljepotama i blagodetima uzdajući se da ćemo ih vrjednovati i čuvati. Uz već utisnuti pečat bogatog kulturno - istorijskog nasljeđa, darivala nas je kristalno čistom vodom i reskim planinskim vazduhom, plodnom i krševitom zemljom, ogrnula šumama, planinama, morem, rijekama i jezerima. 

Svim time, ali i amanetom da to ostavimo i budućim pokoljenjima. Zato naša obaveza nadilazi podrazumijevanu neophodnost zaštite prirodnih resursa, ona leži u svijesti o tome da je održivo upravljanje njima jedan od glavnih izazova na našem putu."

Iako svojim ustavnim određenjem izražava svijest i posvećenost prema životnoj sredini, prirodnim i kulturnim bogatstvima, naše društvo u prethodnim godinama nije odražavalo takvu sliku, konstatovao je Milatović. 

- Ova ideja je ostala skrivena iza nebrige o okolini, konstantne i intenzivne devastacije prostora, neregulisanog problema otpada, nepoštovanja zakona i izostanka sankcija, a nadasve, iza odsustva volje da se nešto promijeni, sa jedne, i odsustva sluha za dobre inicijative, sa druge strane. 

Često se nametao i narativ o otvorenosti za investicije za koje se na kraju ispostavljalo da su bile same sebi cilj, a još češće zaboravljala komponenta brige za prostor i životnu sredinu. Kada se svemu tome doda i imperativ ubrzanog i neodrživog ekonomskog razvoja, nerijetko se dešavalo da pitanje posvećenosti održivom razvoju ostane nešto čemu se samo deklarativno posvećuje pažnja - kazao je predsjednik.

Prema negovim riječima porazno je da širom Crne Gore, pa i ovdje, u srcu Žabljaka, "svjedočimo nelegalnoj sječi šuma u zaštićenom prostoru, umjesto da budemo ponosni na ljepotu naših nacionalnih parkova i čuvamo naša blaga."

Dodao je da snažno podržava sve korake koji se preduzimaju da bi se spriječile ovakve aktivnosti jer ne smijemo dozvoliti da „pluća“ naše zemlje koja nas štite od klimatskih ekstrema budu devastirana.

Kaže da je potrebno da razumijemo da pristupom nabrajanja ambicioznih ciljeva, koje smo svjesni da ne možemo dostići i koji ostaju samo „slovo na papiru“, ne dolazimo do rješenja.

- Odgovor na naše probleme nije ni nametanje normi čija primjena ne zaživi u praksi, već istinski zaokret, prihvatanje novih obrazaca ponašanja i pronalaženje novih načina za suočavanje sa starim problemima.

Vodeći se onim da svako treba da pođe od sebe, ne čekajući da neko drugi preuzme inicijativu, dao sam ovom pitanju značaj koji zaslužuje kroz imenovanje savjetnice upravo za oblast održivog razvoja - kazao je Milatović.

Uvjeren da će ekološka, ekonomska i socijalna komponenta društva mogu činiti jedinstven sklad i zato će moji napori biti usmjereni u pravcu ohrabrivanja novih inicijativa i pragmatičnog prustupa koji će inspirisati sve društvene činioce na dalje korake.

Možete biti ubijeđeni da ću se ovoj temi posvetiti sa entuzijazmom i pažnjom i da ću biti vjetar u leđa dobrim idejama. 

Događaji kao što je današnji su potvrda da je Žabljak bio i ostao kolijevka inicijativa za očuvanje resursa povezujući tako napore svih nas sa vizijom bolje budućnosti. S obzirom na sve što je ova opština postigla i na čemu istrajava u pogledu očuvanja prirode, unaprjeđenja kvaliteta života građanki i građana i podrške inicijativama koje promovišu održivost, ne postoji bolji trenutak da odam priznanje za vaš trud i čestitam dolazeći Dan opštine uz uvjerenje da će Žabljak nastaviti da igra značajnu ulogu u stvaranju održive budućnosti, poručio je predsjednik.

U okviru posjete Žabljaku predsjednik Milatović sastao se sa rukovodstvom Opštine, a predviđen je i obilazak grada i lokacija sa najznačajnijim infrastrukturnim projektima, kao i posjeta Nacionalnom parku i Turističkom centru Durmitor. 

Skup se održava u okviru ukupnih svečanosti povodom Dana opštine Žabljak 17.septembar.

image

Sa skupa Ekološka održivost i klimatske promjene

- FOTO: VITKO ŠANJEVIć
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:05