Министарство капиталних инвестиција
28/07/2021 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Најлошији резултати аеродрома, најбољи компанија из енергетике

Mинистар Бојанић је истакао да је циљ овог одјељења повећање квалитета рада и перформанси пословања предузећа у већинском државном власништву.

Министар Младен Бојанић, заједно са представницима Одјељења за корпоративно управљање Аном Тошанић Радуновић и Владимиром Вукајловићем, на данашњој конференцији за медије представио је Извјештај о пословању привредних друштава за I квартал 2021. године. Овим извјештајем су обухваћени резултати 18 предузећа са већинским државним власништвом а која припадају ресору Министарства капиталних инвестиција. 

Представљајући колеге из Одјељења за корпоративно управљање, министар Бојанић је истакао да је циљ овог одјељења повећање квалитета рада и перформанси пословања предузећа у већинском државном власништву.

“Транспарентност сама по себи није циљ, већ само један од алата којима настојимо да унаприједимо пословање и очекујемо да се у тај процес укључи јавност и НВО сектор. Желимо да направимо ситуацију у којој ће се јасно знати шта су чија овлашћења и надлежности како би избјегли досадашњу праксу да се државна предузећа на крају године јављају Влади као крајњем кредитору за покривање њихових губитака.“ – истакао је министар Бојанић. 

Ана Тошанић Радуновић је навела да је пред Одјељење за корпоративно управљање Министарства капиталних инвестиција постављен циљ да побољшају транспарентност рада државних предузећа и да у континуитету прате њихово пословање. Данашње представљање овог Извјештаја је само први корак у будућем раду, и Одјељење за корпоративно у прављање ће ове извјештаје објављивати свака три мјесеца радећи на проширењу садржаја и повећања његовог квалитета.

Говорећи о општим актима привредних друштава са већинским државним власништвом, Владимир Вукајловић је нагласио да се министарство у овом тренутку опредјелило да објави оно што представља основна акта ових друштава – статуте, колективне уговоре, акте о организацији и систематизацији радних мјеста и сл. План је да се у будућности прошири број објављених докумената, помоћу којих се може доћи до додатних информацијама о функционисању ових предузећа као што су нпр. Правилник о коришћењу службених возила, Правилник о коришћењу средстава за репрезентацију али и Извјештаје који се тичу судских поступака који се воде у овим компанијама, Уговоре са адвокатским канцеларијама, и сва она документа која могу бити од значаја за јавност.

Данас објављени извјештај, заједно са другим информацијама која се тичу привредних друштава из ресора Министарства капиталних инвестиција, се може пронаћи на порталу Владе Црне Горе и министарства на адреси хттпс://www.гов.ме/мки/привредна-друства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:45