Blokirali GP Debeli brijeg / Ksenija Matović
03/03/2023 u 15:23 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici i građani Instituta blokirali Debeli brijeg: Nemušte izjave Vlade dovešće protestante u Podgoricu

Sramota je da u 21. vijeku bijeli mantili nemaju platu, kazao je predsjednik sindikalne organizacije Kliničkog centra

Svega par stotina Novljana, skupa sa predstavnicima predstavnicima lokalne uprave i zaposlenima Instituta „Dr Simo Milošević“, na sat vremena je blokiralo granični prelaz Debeli brijeg u znak protesta zbog nemuštog stava Vlade Crne Gore u rješavanju problema ustanove koja je „puštena niz vodu“. Ukoliko Vlada ne ispuni pet zaključaka sa 12 redovne So grada, protesti će biti preseljeni u Podgoricu.

Podsjetićemo, da radnici traže tri zaostale plate, potpisivanje Kolektivnog ugovora i obustavljanje procesa privatizacije.

Predsjednica sindikalne organizacije dr Marija Obradović, je poručila da je cilj okupljanja apel menadžmentu i Odboru direktora da što hitnije potpišu Kolektivni ugovor kako bi se zaustavilo dalje urušavanje Instituta Igalo.

image

Blokirali GP Debeli brijeg

Ksenija Matović

– Odgovorna vlast ukoliko ima stručne ekonomiste mora znati potencijal Instituta Igalo koji se do sada održao zahvaljujući predanom radu zaposlenih i ostao na tržištu iako se od njega decenijama otimalo i odnosilo. Mnogo novca potrošenog u Podgorici je zarađeno u Institutu Igalo – poručila je dr Obradović. 

Bila je kategorična u stavu da se radnici protive privatizaciji.

Odbornik i član tenderske komisije za privatizaciju ustanove Zoran Lazarević je podsjetio na jasne zaključke Skupštine prema Vladi, od kojih su dva hitna isplata avansa od 1,6 miliona eura i povećanje usluga prema fondovskim pacijentima od 40 odsto. 

– Dvije decenije ova država nema apsolutno nikakvu strategiju prema Istitutu „Dr Simo Milošević“. Izgubljene su dvije decenije u kupovini socijalnog mira i u političkoj manipulaciji. Ili će se ići putem privatizacije, ili će država odlučno da postupi i preuzme u potpunosti kontrolu nad Institutom – poručio je Lazarević.

image

Blokirali GP Debeli brijeg

Ksenija Matović

Pismo podrške Ljekarske komore Crne Gore pročitao je dr Mirko Knežević, član IO sindikalne organizacije Insituta, a podršku su prisustvom dali i radnici Telekomma koji već mjesec dana štrajkuju tražeći radnička prava. Osim njih podršku radnicima Instituta dale su brojne sinidklane strukoven ali i druge organizacije.

Nebojša Radonjić, predsjednik sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore je kazao da je užasnut da u 2023.godini, medicinski radnici i njihovi sardnici, nemaju zaradu.

 – Ovo me sve više podjeće na rabne devedeseta kada su nam plate kasnile i iznosile po 5 do 6 maraka. Ovo je sramota! Moramo zajedno upregnuti snage kako bi na kraju izašli sa ovim problemom. Ne mogu vas utješiti, ali mogu vam pomoći da dva Granska reprezentativna sindikata, pomognu i vama. Čekamo vas. Nadam se, da će Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Vladom što hitnije riješiti ovaj probem, jer ponavljam..užasno je da u 2023.godini bijeli mantili za svoj rad ne primaju zaradu – poručio je Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:22