Драгослав Шћекић / - фото: Принтскрин
07/06/2022 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Шћекић: Монтефарм био талац приватних компанија; Дамјановић: Није требало укинути обавезни здравствени допринос

Ниво здравственог система не може да се сведе на ниво личног односа према директору Фонда или неком у политичком животу, казао је Шћекић

Почело је консултативно саслушање на тему финансирања здравственог система Црне Горе и анализи постојећег стања. Одлуку о консултативном саслушању донио је Одбор на сједници одржаној 17. маја.Саслушани ће бити министри здравља и финансија Драгослав Шћекић и Александар Дамјановић.

Министар Шћекић је на почетку саслушања казао да му је драго што је пажња посвећена здравственом систему.

- Знамо да је дуг био око 50 милиона, до 55 у претходном периоду. У претходних годину, пажња према здравственом систему није била на очекиваном нивоу. То значи да смо стварали проблеме, акумулирали дугове а очекивали резултате - рекао је Шћекић.

Он је додао да ниво здравственог система не може да се сведе на ниво личног односа према директору Фонда или неком у политичком животу.

Фонд није институција која прави дугове. Фонд је прихватни центар финансијски за све трошкове који се дешавају на нивоу здравственог система, објаснио је Шћекић.

- Фонд нема свој рачун и не може да уплати ниједан цент чак ни за функционисање унутар Фонда, те да се све плаћа преко Министарства финансија. Успјели смо да одолимо огромним пристисцима и опструкцији када је у питању финансирање здравственог система - рекао је Шћекић.

Овдје се малтретира психа људи. Овдје се потцјењује психичко стање наших грађана и здрави разум. Не можемо да гледамо само приходну страну, а не расходну која је већа, навео је Шћекић.

Он сматра да је издвајање државе од 332 милиона еура за здравствени систем недовољан. 

- Рекли смо да је 400 милиона еура потребно да би сервисирали претходни дуг и да текућу потрошњу завршимо. Па смо предложили 382 милиона, па смо спустили на 352 милиона. Па се онда на њиховом сједнику спустило на 332 милиона еура у која су урачуната и повећања плата. Према томе, нису средства предвиђења за здравствену потрошњу за љекове и материјале, не узимајући у обзир повећање цијена и претходни моменти који су услиједили - додао је Шћекић.

Он се пита гдје су средства предложена у буџету за изградњу здравствених установа, ако за 30 година није изграђена ниједна од њих.

- Како је могуће да имамо угрожен здравствени систем, а да имамо паре у буџету. Како је могуће да имамо паре у буџету, а да нијесмо реализовали капитални буџет за 2021. годину. Ми смо изгубили огромна средства јер нијесмо реализовали капитални буџет за 2021. годину. Ми губимо из године у годину квалитет услуга, бољих услова за рад здравствени радника и боље услове за пацијенте јер неко има политичке фикције. Одједном дође неко и хоће да буде један мали бог - упитао је Шћекић.

Он је казао да се овдје ради о озбиљним инсинуацијама, како би се скренула пажња са суштине да се убудуће морати издвајати средства за здравство.

- Онај ко је осмислио да се изађе из Бизмарковог начина функционисања здравственог система, тај је морао да има озбиљну анализу како ће убудуће да функционише здравствени систем - навео је министар.

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да постоји проблем са планирањем и извршавањем буџета.

image

Александар Дамјановић

- фото: Принтскрин

- Ја сам рекао да није требало укинути обавезни здравствени допринос. Мислио сам да је требало да остане на нула процената и да очекујемо да је та уставна одредба и даље присутна - навео је Дамјановић.

Објаснио је да су неизмирене обавезе Фонда здравства 31. 12. 2021. биле 65,7 милиона еура, доспјеле обавезе у том моменту 30 милиона еура, а након тога доспијевале 35,6 милиона еура.

- Дуг је према Фонду порастао за 17 милиона еура, имао је вртоглаву спиралу током протекле године. Узрок је и пандемија и наше заједничке нерационалности. Укупно стање дуга по основу доприноса за здравствено осигурање, кад се извуче иуз система огромног пореског дуга, је 130 милиона еура. Толико је Фонд здравства остао укинут због неплаћања доприноса - нагласио је Дамјановић.

Према ријечима Дамјановића, за 2021. годину је био план да се Фонду здравства уплати око 303 милиона еура, да би потрошња била 324 милиона еура.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша казао је да је захвалан што се на његову иницијативу одржало саслушање.

image

Борис Мугоша

- фото: Принтскрин

Он је навео да би ову причу подијелио на два дијела.

- Први дио је прошла година и ту да разговарамо о дуговима Фонда, и други дио је да видимо да ли је укидањем доприноса за обавезно здравствено осигурање угрожено финансирање здравственог система.

Он је казао да морамо знати да ће дугови увијек постојати и истакао  да је тешко да у еуро може да се предвиди нови здравствене потрошње.

Он је казао да је дуг од 2016. до 2020. држан на 40 милиона еура, али да је за прошлу годину драстично повећан.

- У једној години према приватним апотекама је са 3,5 милиона порастао на чак 9,5 милиона еура, дуг према прихватним клиникама са 1,5 на 3,2 милиона еура... Дакле, имамо драстичан раст дуга по свим ставкама - рекао је Мугоша.

Додаје да у Црној Гори имамо системски проблем, а то је несклад између права здравственог осигурања и средстава за задовољење тих права.

Према његовим ријечима питање је да ли у постојећем буџету има довољно средстава за исплаћивање постојећих зарада.

Министар Шћекић је казао да је Монтефарм био талац приватних компанија.

Шћекић је одговорио да сматра да је Фонд у 2021. години када је био на челу те установе, управљао дуговима и обавезама на најбољи могући начин у том моментима "под свим опстукцијама".

- Тачно је има дуга. Треба да видимо зашто је Монтефарм "проточни бојлер", и зашто купује као друга рука, а требало је као некада прва рука и да директно он узима од добављача, а не преко посредника. Зашто је неко средства из државног пренио у приватно? Дуг Монтефарма се нагомилавао, али се редовно сервисирао према приватним апотекама. Монтефарм је био талац приватних компанија - рекао је Шћекић.

Он сматра да приватне апотеке не би требало да издаје љекове на рецепт, те да би Монтефарм могао да "покрије" све пацијенте снабдијевањем неколико апотека.

- Нијесу се сви здравствени радници у ковиду понашали једнако. Неки су када је било најпотребније ишли на боловање, или нијесу хтјели у трећу смјену. Част онима који су били оговорни и њих треба наградити. Сагласан сам - треба повећати плати, али имате и оних који до 3 сата не ураде ништа, а послије 3 су или у приватној клиници или узимају допунске - навео је Шћекић.

Казао је да је у Фонду за здравство било мање радника прошле године, него у претходним годинама.

Додао је да то није похвално.

-  У Фонду има много потребе за запосленима јер немамо довољну контролу. Ми смо радили "на инфузији" цијелу годину - рекао је Шћекић.

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Јевто Ераковић казао је да је веома задовољан што данашње дискусије апсолутно подржавају све ставове те странке из децембра 2021. године поводом стања у здравственом система и посљедица које су наступиле у овој години.

- Све што су посланици ДПС-а рекли 2021. године све се обистинило. То чујемо од министра здравља и министра финансија, али и колега који су гласали за онон што данас сви можемо да утврдимо да је неодрживо - рекао је Ераковић.

Истакао је да смо чули да је, захваљујући програму "Европа сад", доведена у питање исплата редовна зарада свих здравствених радника у Црној Гори.

- То су резултати ваше политике. Храбро је и поштено што сте то данас саопштили, али мора ли неко да одговара за ове експерименте који се спроводе над грађанима Црне Горе - упитао је Ераковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:30