фото: Скупштина / - фото: Скупштина
18/01/2022 u 11:16 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Опозиција напустила сједницу; Вучинић: "Авала" продата компанији иза које стоји Лазуренко са потјернице у Русији

Сједница је почела у 11:15 сати, aли је убрзо завршена јер није усвојен дневни ред

Предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације Максим Вучинић заказао је сједницу тог тијела на којој ће се расправљати о приватизацији хотела "Авала". Међутим, посланици ДПС-а нису учествовали у гласању, па није усвојен дневни ред. Није се појавио ни посланик СНП-а Владимир Јоковић.

Сједница је почела у 11:15 сати.

Ток сједнице уживо:

11:20

Посланици ДПС-а нису учествовали у гласању приликом усвајања дневног реда.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић тврди да ће исти сценарио попут КАП-а бити и у случају "Авала".

- Ми смо започели ону сулуду акцију слома КАП-а, и то треба да нам буде опомена за будући рад ове комисије, сад немамо ни кворума, ЛП и ја до даљњег неће учестовати у раду ове комисије - навео је Поповић.

Вучинић је казао да Поповић опструира рад ове Комисије због везе са власником КАП-а Веселином Пејовићем.

Посланица УРА Божена Јелушић казала је да је данас требало да се расправља о хотелу Авала и приватизацији. 

- Треба исконтролисати све како би имали друштвену лустрацију оне приватизације која је била непоштена и буразерска прије тога - додала је.

Поповић је оптужио Вучинића да манипулише и да није упознао власнике КАП-а и Авале.

- Никад никога од менаџмента нисам упознао, ја никад у животу Пејовића нисам видио, осим на сједницим комисије. Пазите што говорите и како манипулишете - нагласио је Поповић.

11.25

Посланик Праве Марко Милачић навео је да овдје нема ни посланика СНП-а, те их је позвао да не раде оно што у овој комисији раде.

Нагласио је да је ово једна од већих корупционашких афера, иза које стоје Ђукановићи.

- Јасно је што је ДПС побјегао, мене забрињава зашто овдје нема представнике СНП-а, посебно Јоковића који је требао да буде поред мене. Питам грађане, да ли је ово нека врста меморнадумске омерте или сарадње која се са ДПС-ом ствара против грађана. Позивам колеге из парламентарне већине, мада више не знамо што је то, да се уозбиљимо и да кодо ових тема нема калкулација. Овдје је СНП одиграо дупли пас са ДПС-ом - казао је Милачић.

Вучинић је казао да је ово већ виђен начин дјеловања ДПС на сједници ове комисије.

- Један њихов манир кад не могу више да бране лик и дјело свог предсједника партије. Ово је једна од највећих афера гдје су умјешани криминалци са свјетских потјерница, који су у вези са предсједником Ђукановићем.Сестра предсједника савјета за приватизацију донијела је одлуку да се хотел Авала прода компанији иза које стоји сумњиви капитал, иза које је Игор Лазуренко са савезне потјернице у Русији - нагласио је Вучинић. 

Подсјетимо, Комисија је у новембру усвојила иницијативу да у план контроле приватизација уврсти и продају хотела „Авала“ 2004. године, али је одустала од саслушања тадашњег предсједника Савјета за приватизацију и садашњег предсједника државе Мила Ђукановића због најаве да ће он о томе али и другим приватизацијама бити саслушан пред Одбором за антикорупцију.

Овај хотел са припадајућим земљиштем је из власништва Будванске ривијере продат 2004. за укупно 3,2 милиона еура фирми “Beppler & Jacobson Ltd”, иза које су тада стајали Зоран Бећировић и Игор Лазуренко. Данска компанија “Merienlist хотели и касина” је нудила 7,5 милиона еура.

Савјет је уз образложење да данска компанија наводно није на вријеме доставила потребну документацију, поништила тендер.

Бећировић и његов руски партнер су се жалили на одлуку Савјета да поништи тендер и тражили да се уговор о продаји додијели њима као другорангиранима. Коначну одлуку је на крају донио Суд, у чијем је вијећу била Ана Ђукановић, сестра тадашњег премијера и предсједника Савјета за приватизацију који је продавао хотел. Пресуда је била да се хотел са свим земљиштем на најбољој локацији у Будви прода Бећировићу и његовом партнеру по цијени од 3,2 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 13:27