Веселин Вељовић - фото: Дан / -Веселин Вељовић - фото: Дан
25/08/2021 u 12:29 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вељовић зарадио 108.000 еура преко фиктивног посла

Главни град Подгорица до данас за потребе градње аутопута Бар-Бољаре ниjе откупио ниjедну парцелу око парцеле савjетника предсjедника државе Веселина Вељовића, што jе jош jедан од доказа да jе градња саобраћаjнице, по свему судећи, била фиктивни разлог за откуп земље

Актуелни савjетник за одбрану и безбjедност предсjедника државе и некадашњи директор Управе полициjе Веселин Вељовић продао jе краjем 2010. године Главном граду, на чиjем jе челу тада био градоначелник Миомир Мугоша, парцелу од 2.204 квадрата у Дољанима за око 108.000 еура. Како разлог куповине парцеле представници Главног града навели су то што се Вељовићево "земљиште налази у захвату планираних саобраћаjница, Источне обилазнице око Подгорице и аутопута Бар–Бољаре.

Мрежа за истраживање организованог криминала и корупциjе – ЛУПА, међутим, децениjу касниjе истрагом jе утврдила да та парцела никада ниjе искоришћена за потребе градње Источне обилазнице око Подгорице и аутопута Бар–Бољаре. Циjена од 49 еура по метру квадратном, колико jе Главни град циjенио Вељовићеву земљу, те 2010. године ниjе била реална тржишна циjена, односно вриjедност jе прециjењена. У том диjелу града квадрат земљишта циjењен jе тада 30 еура, према подацима добиjеним из Управе прихода и царина Црне Горе (некадашња Пореска управа), што значи да jе Вељовић могао за своjу земљу да добиjе наjвише око 66.000 еура. Главни град Подгорица до данас ниjе откупио ниjедну парцелу око парцеле савjетника предсjедника државе, што jе jош jедан од доказа да jе градња саобраћаjнице, по свему судећи, била фиктивни разлог за откуп земље.

Рупа у Закону о спречавању корупције

Веселин Вељовић jе некадашњоj Комисиjи за спречавање сукоба интереса, уредно у свом имовинском картону 2011. године приjавио приход од продаjе земљишта у Дољанима од 107.996 еура. Међутим, некадашња Комисиjа и данашња Агенциjа за спречавање корупциjе (АСК) никада ниjе у званичним подацима на свом саjту, кад jе у питању имовински картон Вељовића, навела да се ради о земљишту коjе jе продато Главном граду. Постоjи рупа у Закону о спречавању корупциjе, коjи према Акциjи за социjалну праду (АСП) мора да се миjења.

– Оваj случаj показуjе да Закон о спречавању корупциjе мора да се миjења и у смислу jасног прецизирања обавезе АСК да у имовинским картонима функционера, коjи се обjављуjу на њиховом саjту, буде евидентиран и податак коме jавни функционер продаjе покретну и непокретну имовину, под условом да jе купац држава, односно државна или локална институциjа или државно или локално предузеће. Тиме би ти послови били транспарентниjи и лакше би могао да се прати траг новца из државног, односно локалних трезора и буџета – саопштено jе из АСП.

Овај посао догодио се након случаjа напада на урадника и фоторепортера "Виjести" Михаила Jововића и Бориса Пеjовића, у августу 2009. године, а у коjем jе учествовао тадашњи градоначеник Миомир Мугоша и његов син Миљан Мугоша. Ради се о инциденту испред подгоричког кафића "Арт", а Jововићу је тада пукла бубна опна од ударца коjи му jе задао Миљан Мугоша, коjи jе у то вриjеме био запослен у Министарству вањских послова. Полициjа jе у том случаjу поступила краjње непрофесионално, што jе потврдио и Савjет за грађанску контролу рада полициjе. Сакривен jе пиштољ коjи jе био у посjеду Мугоше, а недуго након инцидента Jововић jе оптужен да jе заправо он нападач и да jе повриjедио градоначелниковог возача Драгана Радоњића, коjи се се jавио ради љекарског прегледа 13 сати након инцидента. У октобру 2009. године Веселин Вељовић jе саслушан пред члановима Парламентарног одбора за безбjедност.

Он jе поводом поступања полициjе приликом напада подгоричког градоначелника и његовог сина на уредника и фоторепортера "Виjести", изнио низ оптужби на рачун чланова одбора из опозициjе и нове оптужбе против претученог новинара. Вељовић jе, према раниjим наводима Радиjа Слободна Европа (РСЕ), покушао да оправда службенике полициjе коjи ниjесу нашли пиштољ коjим jе приjећено новинарима.

Између осталог, оптужио jе Михаила Jововића да jе пружио пасиван отпор према полициjским службеницима на лицу мjеста и да их jе, како jе рекао, неовлашћено снимао диктафоном. Jововић jе диктафоном снимио разговор са полицаjцима, коjи нијесу хтjели да претресу возило Мугоше и да пронађу пиштољ коjим му jе приjећено. Оправдаваjући полициjске службенике коjи ниjесу пронашли пиштољ, Вељовић jе рекао да су полицаjци добили информациjу о пиштољу тек када jе Миљан Мугоша отишао са лица мjеста.

– Сматрам да jе инициjатива одбора у вези са поступањем полициjе била непотребна, неискрена и исполитизована – закључио jе у октобру 2009. године Вељовић. Ипак, да Вељовићеве тврдње нијесу биле тачне потврдио jе и Савjет за грађанску контролу рада полициjе, коjи jе утврдио да су полицаjци приликом истраге инцидента починили неколико грешака, укључуjући и грешке у односу на третман осумњичених. Подниjета jе и кривична приjава коjом се полициjски службеници терете за фалсификовање записника о задржавању градоначелниковог сина Миљана, коjи, како се сумња, никада и ниjе био спроведен у просториjе за задржавање.

"Некадашње парцеле Вељовића удаљене су око 60 метара од линиjе експроприjациjе према ГЛ проjекту аутопута Бар - Бољаре"

Након три године од инцидента, Основни суд у Подгорици jе 19. jула 2012. године осудио Миљана Мугошу, сина градоначелника Подгорице, на шест мjесеци, условно на двиjе године затворске казне, због наношења тешке тjелесне повреде уреднику дневног листа "Виjести" Михаилу Jововићу, док jе Jововић ослобођен оптужбе за наношење лаке тjелесне повреде. Виши суд jе накнадно ову пресуду потврдио. Тадашњи градоначелник Миомир Мугоша jе у посебном поступку пред органом за прекршаjе кажњен са 400 еура због ремећења jавног реда и мира.

Годину након саслушања Веселина Вељовића, у Скупштини Црне Горе реализован jе његов уносан посао са Главним градом, на чиjем jе челу био управо Мугоша. Према документациjи до коjе jе дошла ЛУПА, Дирекциjа за имовину – Главног града Подгорице 11. новембра 2010. године закључила jе споразум са Вељовићем, коjи им jе тада за тачно 107.996 еура, односно за 49 еура по квадрату, продао 2.204 м2 земљишта у Катастарскоj општини Дољани. Споразум jе у име Дирекциjе за имовину потписала тадашња в.д. директора те локалне институциjе Нада Станишић. Колико jе таj посао експресно одрађен показуjе и податак да jе секретар Секретариjата за финансиjе Главног града Подгорице Миомир Jакшић пет дана касниjе, 16. новембра 2010. године обавиjестио Дирекциjу за имовину да jе са жиро-рачуна Трезора Главног града исплаћен Вељовићу цjелокупан износ новца, коjи jе наведен у споразуму.

Управа зе некретнине Црне Горе биљежи да jе тек 10. jула 2015. године, односно скоро пет година касниjе, извршен пренос купљене имовине са Вељовића на Главни град. Дакле, пренос имовине извршен jе тек након што jе Славољуб Стиjеповић у октобру 2014. године постао нови градоначелник Подгорице умjесто Миомира Мугоше. То jе учињено са вишегодишњим закашњењем, иако jе постоjао допис Дирекциjе за имовину датиран на 23. новембар 2010. године, коjим jе та локална институциjа тражила да се изврши препис, односно промjена уписа имовине.

Према члану 13 Закона о експроприjациjи коjи jе 2010. године био на снази, писало jе: "Поступак експроприjациjе непокретности за коjу jе утврђен jавни интерес спроводи орган управе надлежан за упис права на непокретностима". У члану 14 истог закона прецизирано jе: "Ако jавни интерес за експроприjациjу непокретности ниjе утврђен посебним законом, jавни интерес може утврдити и Влада Црне Горе, на основу посебног елабората, у складу са законом. Предлог за утврђивање jавног интереса за експроприjациjу подноси лице коjе према одредбама овог закона може бити корисник експроприjациjе.

Предлог за утврђивање jавног интереса подноси се Влади преко органа управе надлежног за упис права на непокретностима (у даљем тексту: надлежни орган управе), а садржи податке о непокретностима за коjе се предлаже утврђивање jавног интереса, сврху експроприjациjе и друге податке од значаjа за утврђивање jавног интереса. Влада jе дужна да по предлогу за утврђивање jавног интереса одлучи у року од 60 дана..."

С обзиром на то да у новембру 2010. године ниjе постоjао посебни закон коjи jе третирао аутопут, већ jе Закон о аутопуту Бар–Бољаре донесен тек 8. децембра 2014. године, док jе обjављен у Службеном листу Црне Горе 16. децембра исте године, Влада Црне Горе, тада на челу са премиjером Милом Ђукановићем, морала jе претходно по закону да утврди jавни интерес за експроприjациjу Вељовићеве непокретности. У одговору коjи jе новинарски тим добио од актулене владе премиjера Здравка Кривокапића, у евиденциjи не посjедуjу документ коjим jе утврђен jавни интерес за експроприjациjу парцеле бившег директора Управе полициjе.

– Наведене парцеле ниjесу третиране поступцима експроприjациjе за потребе изградње аутопута (ни прикључне саобраћаjнице, I фазе петље Смоковац, у близини кружног тока су на Златици). Према томе, ниjесу обухваћене ни проjектном документациjом коjа се тиче експроприjациjе. Удаљене су цца 60 м од линиjе експроприjациjе према ГЛ проjекту – саопштено jе из Министарства капиталних инвестициjа, на чиjем jе челу министар Младен Боjанић. Из тог министарства незванично jе потврђено да ће доставити планску документацију и друге податке у њиховом посједу везане за аутопут, уколико то буде тражено од органа гоњења, а све у циљу утврђивања евентуалне кривичне одговорности у овом случају. Новинари су послали питања Веселину Вељовићу путем меjла у вези са спорним откупом земљишта, међутим, одговор ниjе стигао до обjаве истраживања. Аутори: Владимир Оташевић и Драшко Милачић

Оваj проjекат jе диjелом финансирала Амбасада САД у Подгорици. Мишљења, налази, заклjучци или препоруке коjи су овдjе изнесени су став аутора и не одражаваjу нужно став Стеjт департмента/Владе САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:15