sjednica Vlade / - SJEDNICA VLADE
04/05/2023 u 12:31 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Po milion eura za opštine na sjeveru; Mark Anžur direktor Tu Montenegra

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da su se nakon sedam godina stekli uslovi da pripadnici policije zamjene uniforme

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović na 51. sjednici Vlade saopštio je da će opštinama na sjeveru biti dodijeljeno po milion eura za infrastrukturne projekte. Vlada je razrješila Sašu Radovića sa mjesta direktora kompanije Tu Montenegro, a za novog direkrora imenovala Marka Anžura. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da su se nakon sedam godina stekli uslovi da pripadnici policije zamjene uniforme.

Tok sjednice uživo:

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković zahvalio se jer je odata pošta nastradalima u Beogradu. Prisjetio se i tragedije na Cetinju, a naveo je da su svi mislili da takvo nasilje neće doći kod nas.

- Ovo je jedna katastrofalna situacija i imam molbu svima da utiču da se ovakve tragedije ne ponavljaju. Mislili smo da su djeca najbezbjednija u školama a ispalo je drugačije nažalost, istakao  je Joković.

Joković se potom osvrnuo na dva predloga o šumama -  Predlog odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u područnim jedinicama Petnjica, Plav, Kolašin, Nikšić i Rožaje (sanitarna sječa u 2023. godini), Predlog odluke o dodjeli prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda u šumama i na šumskom zemlištu u državnoj svojini za 2023. godinu.

Naveo je da je Uprava o šumama odredila cijene i napraviće se tender, pa nisu potrebna izdvajanja iz budžeta, kad su ove dvije tačke u pitanju. 

Đurović: Milion eura za opštine na sjeveru

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović naveo je da je u okviru Kapitalnog budžeta iz sredstava koja su ostvarena putem ekonomskog državljanstva opredijeljeno je po milion eura manje razvijenim lokalnim samoupravama na sjeveru.

- Opštine će biti u obavezama da otvore račune samo za ovu namjernu,  a sredstva će koristiti za razvojne projekte. Potrebno je da se vodi računa da projekti nisu finansirani iz EU podrške. Predlaže se da Vlada usvoji ovu informaciju jer je od posebnog značaja za privredni i ekonomski razvoj Crne Gore - naglasio je Đurović.

Abazović je naveo i da su imali dilemu, ali je princip jednostavan - sve opštine na sjeveru biće korisnici ovih sredstava.

- Pozivam predsjednike opština da pohrle i da od ponedeljka dođu sa projektima. Opština Mojkovac je kandidovala projekat gradskog trga. Mislim da Petnjica i Šavnik imaju neke projekte. Ovo je ipak jedna velika podrška - istakao je Abazović.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković podvukao je da se sredstva moraju trošiti isključivo na infrastrukturu i da se treba povesti računa kako se sredstva troše.

On je najavio da će za 14 opština biti nabavljeni traktori odnosno snjegočistači i dodao da je Vlada pokazala da vodi računa i ulaže u sjever.

Povorka ponosa najbrojnija do sada

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka kazao je da je prethodna povorka ponosa bila najbrojnija do sada i da je prošla  bez ikavih tenzija. Kako je naveo, realizovan je veliki broj aktivnosti koji nisu bile određene strategijom o LGBT osobama.

Naveo je tokom 2022. godine finansirano 14 projekata NVO, a izdvojeno je 250.000 eura. On je istakao i da su povećana sredstva za finansiranje NVO.

O razrješenju Miloša Rajkovića.

Usvojen je predlog da se sa funkcije razriješi generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija Miloš Rajković.

Ministar Joković je izuzeo mišljenje i naveo da je Rajković na tu funkciju postavljen shodno prethodnom koalicionom dogovoru.

Mark Anžur direktor Tu Montenegra

Za direktora Tu Montenegra imenovan je Mark Anžur.

Abazović je kazao da je završen konkurs za Tu Montenegro.

- Dobili smo čovjeka koji nije iz Crne Gore. Mislim da je dobro da probamo sa strancima, istakao je on.

Policija dobija nove uniforme

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da se nakon sedam godina stiču uslovi da pripadnici policije zamjene uniforme.

- Da na ulicama imamo ljude koji su reprezentativni predstavnici države da izgledaju pristojno i da rade kako bi trebalo, a ne da sami sebi kupuju uniforme i krpe kao što su do sada to radili, naveo je Adžić.

Abazović je dodao i da će se o svemu voditi računa.

- Dako dobiju te uniforme više. Ima dosta nelogčnosti, treba nositi crne uniforme naročito tokom ljeta. Vjerujem da će se o svemu sada više voditi računa.

Na sjednici je usvojena i informacija o organizaciji Dana nezavisnosti 19. maja u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 15:31