Zgrada Vlade ( / - ZGRADA VLADE (FOTO: RTCG)
15/06/2023 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada: Depoziti u kreditnim institucijama na istorijskom maksimumu

Podaci za prošlu godinu ukazuju na stabilno poslovanje crnogorskog bankarskog sistema, kroz pokazatelje likvidnosti, kapitalizovanosti i ostvarenog pozitivnog finansijskog rezultata u tom periodu, navode u saopštenju

Depoziti u kreditnim institucijama na kraju prošle godine bili su na istorijskom maksimumu i iznosili su 5,23 milijarde eura, što predstavlja godišnji rast od 24,29 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas na sjednici usvojila izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu.

Iz Vlade je saopšteno da je u diskusiji naglašeno da je tokom izvještajnog perioda bankarski sektor nastavio da značajno doprinosi oporavku domaće privrede, kroz intenzivnu kreditnu aktivnost, koju je pratilo očuvanje sigurnosti i stabilnosti tog sektora, podržano visokim nivoom likvidnih sredstava i rastom depozita.

- Na kraju godine, depoziti u kreditnim institucijama su na istorijskom maksimumu u iznosu od 5.230 miliona eura, što predstavlja godišnji rast od 24,29 odsto, kaže se u saopštenju.

Navodi se da podaci za prošlu godinu ukazuju na stabilno poslovanje crnogorskog bankarskog sistema, kroz pokazatelje likvidnosti, kapitalizovanosti i ostvarenog pozitivnog finansijskog rezultata u tom periodu.

- U cilju obezbjeđenja veće sigurnosti depozita u kreditnim institucijama, odnosno stabilnosti cjelokupnog finansijskog sistema, Fond je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključio ugovor o „Stand-by” aranžmanu na iznos od 50 miliona eura (jul 2020. godine), kazali su iz Vlade.

Kako su rekli, tim ugovorom je omogućeno da, za mogući scenario nastanka zaštićenog slučaja kod jedne od kreditnih institucija iz bankarskog sistema, Fond može koristiti navedena sredstva za isplatu garantovanih depozita za period od pet godina od dana potpisivanja ugovora i rokom za otplatu od sedam godina.

- Kada se, pored navedenog, uzmu u obzir i sopstvena sredstva kojima Fond trenutno raspolaže, može se konstatovati da, u slučaju potrebe, postoji veoma velika garancija da Fond može ispuniti svoj osnovni zadatak postojanja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:19