Са догађаја
25/08/2021 u 16:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Од 2022. измјене у смањењу пореза и доприноса на терет послодаваца

На тему нерадне недеље речено је да се разматрају различити модалитети за рјешавање постојеће ситуације, који ће бити прихватљиви за све социјалне партнере

Министар економског развоја Јаков Милатовић, државна секретарка Милена Липовина-Божовић и в.д. генералне директорице Директората за рад и запошљавање Јевросима Пејовић посјетили су данас Унију послодаваца Црне Горе и том приликом одржали састанак са предсједником УПЦГ Предрагом Митровићем и његовим сарадницима – предсједником Скупштине Небојшом Поповићем, потпредсједником Слободаном Микавицом, члановима УО Ненадом Драшковићем, Гораном Јандреоским и Андријом Лјубишом, генералном секретарком Сузаном Радуловић и другима.

Сусрет Милатовића и Митровића био је прилика за размјену ставова и информација на теме које су се тицале социјалног дијалога и рада Социјалног савјета, ефеката љетње туристичке сезоне, унапређења пословног амбијента и даљег економском развоја Црне Горе.

-Три добра резултата рада Владе  Црне Горе у претходном периоду огледају се у  стабилизацији јавних финансија  која  иде у прилог стабилности укупног привредног амбијента, затим успјешности туристичке сезоне, која је повратила привредну активност у живот, вратила привредни раст нашој економији и унапријеђен социјални дијалог- нагласио је министар Милатовић, додајући да је социјални дијалог интензивиран преговорима  о закључењу Општег колективног уговора, преговорима о Меморандуму о социјалном партнерству којим је планирано унапређење пословног амбијента и радних права запослених у Црној Гори.

Коментаришући дугогодишње захтјеве УПЦГ по питању унапређења бизнис амбијента и положаја послодаваца, министар је казао да ће од наредне године бити измјена у смањењу пореза и доприноса на терет послодаваца, у дијелу увођења неопорезивог дијела зараде, као и да ће Кућа социјалног дијалога бити предвиђења буџетом за наредну годину.

Он је додао: “Увјерен сам да ће Унија послодаваца остати и даље конструктиван партнер Влади Црне Горе у рјешавању изазова: неадекватне радне снаге, с којом се суочава велики број привредника у Црној Гори, снажнијој и интензивнијој борби против сиве економије, као важаног аспекта нелојалне конкуренције која постоји у нашој привреди и  неадекватне инфраструктуре на државном и локалном нивоу,  којој у наредном периоду морамо снажније да одговоримо”.

Заједнички је констатовано да постоји потреба активног укључења свих социјалних партнера у даљем креирању системског амбијента од значаја за одрживи економски развој, очувања радних мјеста и стварања једнаких услова међународне конкурентности и добрих политика запошљавања.

На тему нерадне недеље речено је да се разматрају различити модалитети за рјешавање постојеће ситуације, који ће бити  прихватљиви за све социјалне партнере.

Предсједник Уније послодаваца Црне Горе Предраг Митровић је нагласио значај Закона о раду и Општег колективног уговора, уз оцјену да су трипартитни социјални дијалог и међусобно разумијевање и подршка сва три партнера посебно важни елементи процеса опоравка привреде, те економског и укупног развоја црногорског друштва.  

Митровић је казао је да је нерадна недеља, са аспекта послодаваца показала негативан утицај на црногорску привреду. “Радимо анализу  која ће дати добар приказ каква је штета направљена за државу и друштво. Такође, уз сарадњу и социјални дијалог  треба рјешавати проблем зимске сезоне у коју не смијемо ући са лошим законским рјешењима као што је нерадна недеља”.

Он је похвалио напоре предузете за реализацију љетње туристичке сезоне и додао да су важне економске одлуке, као што је отвореност граница, имале значаја и за привреду, запослене и државу.  

Саговорници су сагласни да је пандемија коронавируса оставила дубоке резове на привреду Црне Горе и да за санацију  негативних последица треба вријеме и додатни напори. Они су додали да је  у циљу очувања макроекономске стабилности и унапређења укупног пословно-радног амбијента у Црној Гори потребан веома висок  степен сарадње свих друштвених актера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:25