/ - VLADA CG
26/05/2023 u 10:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada namjerava da kupi akcije "Montenegroberze" u vlasništvu "Atlas banke"

Opravdanost kupovine akcija u vlasništvu „Atlas banka u stečaju" AD Podgorica Proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na tržištu kapitala

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o važnosti učestvovanja države Crne Gore na tržištu kapitala. Informacijom je istaknuta važnost da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na tržištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija.

- Ovo uključuje i mogućnost kupovine udjela u samoj Montenegroberzi" AD Podgorica, što bi doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu. Podsjećamo da je vlasnička struktura Montenegroberze" AD takva da udio od preko 50% imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u „Montenegroberzi", po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine- saopšteo je iz Vlade.

Podsjećaju da je prilikom osnivanja Berze, država bila među prvim akcionarima.

Opravdanost kupovine akcija u vlasništvu „Atlas banka u stečaju" AD Podgorica Proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na tržištu kapitala.

Trenutna akcionarska struktura

Trenutna akcionarska struktura „Montenegroberze" ad Podgorica je sledeća:

Akcionari ID-OIF Atlas Mont" sa 33,55%, ID CG Broker-diler" AD sa 17,26% i DOO „Atlas Grupa" sa 6,17% učestvuju u vlasničkoj strukturi Berze, što u sumi čini ukupan vlasnički udio od 57,55% onih lica koja trenutno ne mogu ostvarivati prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi" (npr. onemogućeno je raspolaganje akcijama i glasanje na Skupštini akcionara), po osnovu odluke Suda o blokadi imovine, a do okončanja sudskih postupaka koji se odnose na Atlas grupu i lica povezana sa istom.

Akcionar „Atlas banka u stečaju" AD Podgorica sa 5,79% vlasništva, za razliku od gore navedenih akcionara, ima mogućnost da aktivno participira na Skupštinama akcionara Montenegroberze" i da raspolaže sa akcijama (npr. omogućena je potencijalna prodaja istih).

Na osnovu gore navedenog, potpunu kontrolu nad Montenegroberzom" AD Podgorica trenutno ostvaruju manjinski akcionari (CKB banka AD i Prva banka AD) zajedno sa najvećim manjinskim akcionarom,Borsa Istanbul" iz Turske, na način da je Predsjednik Borda direktora predstavnik CKB banke (4,88%), dok su preostala tri člana predstavnici Borsa Istanbul" (24,43%), a četvrti član predstavnik Prve banke AD (3,73%).

- S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija države da u budućnosti uzme još veće učešće na tržištu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberzai CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg l sigurnijeg ambijenta za investiranje. Sigurnost investiranja nije obezbijeđena, upravo iz razloga što upravljanje Monetengroberzom vrše manjinski akcionari, od kojih je najveći iz inostranstva-pojašnjeno  je iz Vlade.

image
- FOTO: VLADA CG

Zbog navedenog, kako ističu, nameće se kao logičan zaključak da država uđe u vlasničku strukturu "Montenegroberze" u što većem procentu, što bi samo po sebi automatski dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala.

- Imajući u vidu da stečajni postupak nad Atlas bankom u stečaju" AD Podgorica podrazumijeva tržišnu valorizaciju stečajne mase u pravcu maksimizacije interesa stečajnih povjerilaca (od kojih je najveći Fond za zaštitu depozita - država) to je za očekivati da sama država, zbog gore navedenog interesa, otkupi akcije Atlas banke u stečaju" AD u Montenegroberzi" AD Pored navedenog država ima i ekonomski interes za otkup pomenutih akcija, jer trenutna kapitalizacija Montenegroberze iznosi 2.011.011,00 eura (1 akcija = 600,00 eura) dok je ukupna aktiva (imovina Montenegroberze) po bilansima na 30.09.2022 godine 2.532.003,00 eura , od čega samo na stavku gotovina otpada cca 1,5 mil. eura- pojašnjeno je iz Vlade.

Ukoliko bi država preuzela pomenuti paket akcija (197 akcija x 600,00 eura) ukupno bi platila 118.200,00 eura, što bi joj sa 5,79 odsto vlasništva omogućilo pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje jednog člana Odbora direktora.

- Na ovaj način država bi imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala. Ministarstvo finansija, u saradnji sa partnerima kao što su Komisija za tržište kapitala i Montenegroberza" AD Podgorica, može doprinijeti vraćanju povjerenja u tržište kapitala, kao i većoj sigurnosti prilikom ulaganja svakog od učesnika na tržištu- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 12:22