Еуродизел 1,39 еура по литру / LAZAR RUZIC
01/02/2022 u 10:19 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада не може да смањи акцизе без подршке Скупштине: Гориво постало луксуз

Из МФСС су казали да не могу лимитирати или смањити цијене горива, јер Скупштина није усвојила предлог закона у децембру којим је то било омогућено

Све врсте горива поскупјеле су за пет центи, па литар еуросупера 95 сада кошта 1,5 еура, а литар еуросупера 98 1,54 еура, чиме је изједначен рекорд у цијенама из септембра 2012. године. Литар еуродизела ће наредне двије седмице коштати 1,39 еура, чиме је оборен рекорд у цијени тог нафтног деривата за један цент. У овој години цијене горива су већ једном поскупјеле три до шест центи, а у односу на прије годину литар горива је скупљи за 31 до 33 цента, зависно од врсте горива.

”Подгоричанин Новица Бечановић сматра да је пораст цијена горива нови удар на буџет грађана

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) тврди да су им руке везане, те да не могу ни да смање акцизе ни да замрзну цијене горива за одређени период, јер Скупштина у децембру није усвојила измјене Закона о акцизама којима је то било предвиђено. Са друге стране, Унија слободних синдиката (УССЦГ) је доставила свим посланичким клубовима иницијативу за допуну Закона о акцизама којима би се Влади омогућило да лимитира цијене горива, односно да их умањи за 30 одсто.

Највећи удар цијене горива биће на грађане, који јуче нису били расположени за причу са новинарима "Дана". Подгоричанин Новица Бечановић сматра да је пораст цијена горива нови удар на буџет грађана.

image

Новица Бечановић

LAZAR RUZIC

– Гориво већ сада достиже можда и рекордну цијену, што ће бити тежак ударац на џепове грађана. До када ће ово трајати остаје да се види, али јасно је да ће ово бити само увод у нова поскупљења и других намирница – истакао је Бечановић.

image

Гужве на пумпама

NENAD MANDIC

"Дан" је јуче питао Министарство финансија шта ће урадити по питању цијена горива, односно на који начин ће стопирати раст цијена или их смањити. Из МФСС-а су казали да је Скупштина зауставила њихову иницијативу, којом је било предвиђено да могу смањити акцизе услед поскупљења горива.

– Инициjатива Министарства финансиjа и предлог Владе да извршна власт може да интервенише услед поремећаjа на тржишту, тj. да може да смањи акцизе услед поскупљења горива када константни раст циjена на међународном тржишту утиче на циjене у Црноj Гори заустављени су у Скупштини Црне Горе – написао је државни секретар МФСС-а Бранко Крвавац на Твитеру и додао да су без измјена закона Влади руке везане.

– За све то имали смо и приходе надомjештене, тj. предложене друге мjере, али популистички разлози су пресудили – рекао jе Крвавац.

”Тражимо да Скупштина на првоj наредноj сjедници, по хитном поступку, допуни Закон о акцизама што би омогућило Влади да лимитира циjену горива, барем на одређени временски период док се не стабилизуjу циjене горива на свjетскоj берзи, казали су из УССЦГ

МФСС jе предлагало да се измjенама Закона о акцизама омогући да Влада може да интервенише, односно донесе одлуку о смањењу акциза до 15 одсто на мjесец, у случаjу константног раста циjена нафтних деривата на међународном тржишту коjи утиче на циjене у Црноj Гори.

Превозници ће можда повећати цијене карата

Велики утицај цијене горива имају и на превознике. Представник НВО Кластер превоза Црне Горе Давор Докић казао је за "Дан" да рекордан ниво цијена горива озбиљно угрожава пословање превозника.

– Закони Влади не дозвољавају да лимитира или смањи акцизе, тако да смо препуштени тржишту. Како ће даље ићи ситуација са цијенама зависиће и од нове владе – рекао је Докић.

Истакао је да су међу превозницима различита мишљења, да једни предлажу повећање цијена, а други сматрају да и са овим цијенама немају довољно путника.

– Још нема коначног става, али, како сада ствари стоје, мислим да ће се морати ићи на повећање цијена. Економски параметри су такви. Основни трошак је гориво, а цијене су отишле у небо. Мислим да ће морати да се повећају цијене карата, али око свега треба да се договоримо, након чега ћемо се званично огласити – рекао је Докић.

За измјене цјеновника превозних карата, како је навео, потребно је да се тражи сагласност општина или министарства у зависности од врсте саобраћаја, односно да ли је у питању локални или међуградски превоз.

Скупштина је у децембру одбила да подржи измјене Закона о акцизама, јер су тамо уз смањење цијена горива биле предвиђене и акцизе на сладоледе, слаткише...

Унија слободних синдиката јуче је доставила иницијативу за измјене Закона о акцизама.

– Тражимо да Скупштина на првоj наредноj сjедници, по хитном поступку, допуни Закон о акцизама што би омогућило Влади да лимитира циjену горива, барем на одређени временски период док се не стабилизуjу циjене горива на свjетскоj берзи, али и циjене робе и услуга коjе последњих мjесеци биљеже нагли раст, jедним диjелом управо због раста циjена горива – навели су у допису.

Станић: Грађани шокирани поскупљењем

Тренд повећања циjена горива настављен jе нажалост и ове године, па ће тако грађани плаћати jош три одсто веће износе по литру, чиме ће се уз 15 повећања током прошле године, наставити неславни тренд и у овоj са другим узастопним повећањем, казао је члан предсједништва СДП-а Мирко Станић.

– Колико ова повећања имаjу ефекта наjбоље примjећуjу грађани коjи су ових дана шокирани наглим повећањем скоро свих циjена роба и услуга. Оно што грађане наjвише погађа jе изузетно повећење циjена прехрамбених производа, али и услуга у сектору саобраћаjа и занатства. Разлог за оволико високе циjене горива jе, поред раста на берзи, и изузетно висока акциза коjа се плаћа по сваком литру и због тога СДП у скупштинскоj процедури већ пет година има закон коjим би се оне смањиле за 15 одсто и тиме знатно смањила и циjена, али и основица за ПДВ, jер су грађани два пута опорезовани при плаћању горива – казао је Станић.

Тиме би се, како је казао, избjегла нагла повећања због поремећаjа на тржишту коjа производе огромну инфлациjу, чиме се знатно снижава стандард грађана, поготово оних са нижим платама или пензиjама.

– Наставићемо и даље снажно да инсистирамо на измjени Закона о акцизама као првом кораку за корекциjу циjена, кад већ популистичка влада Здравка Кривокапића нема времена за овоземаљске теме. Због тога jе потребно да и друге политичке партиjе ставе ово питање у фокус пажње, jер галопираjућа инфлациjа погађа све грађане наше земље без обзира на то гдjе живе и за кога гласаjу – закључио је Станић.

УССЦГ у инициjативи наводи да се у законско рjешење додаjе нови члан коjи гласи да у случаjу значаjниjег повећања циjена минералних уља на свjетском тржишту, црногорска Влада може дониjети одлуку о умањењу износа акцизе до 30 одсто за оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља, на период док траjе поремећаj циjена минералних уља на свjетском тржишту.

Држави од сваког литра 73 до 87 центи

Држава од сваког литра горива узме од 73 до 87 центи. На бензин су акцизе 55 центи, плус 32 цента од ПДВ-а, док је акциза на еуродизел 44 цента плус око 29 центи ПДВ-а.

Наjвише циjене бензина биле су почетком септембра 2012. године, када је бензин био 1,54 еура и еуро и по по литру, а еуродизел 1,38 еура, док су најниже цијене бензина у последњих десет година биле крајем фебруара 2016. и почетком маја 2020. године када су износиле по 1,02 и 0,98 еура. Еуродизел jе био наjјефтиниjи крајем јануара 2016. године, када jе литар коштао 82 цента.

Вицепремијер Дритан Абазовић је казао да ће повећање цијена горива утицати на животни стандард грађана.

– Ми морамо да радимо ствари коjе ће утицати на нашу приходну страну, морамо одмах да се окренемо инвестициjама. Морамо да одлучимо шта ћемо да радимо са аеродромима, чекамо одлуку, морамо да доносимо одлуке брже. Врло сам оптимистичан по питању љетње туристичке сезоне – казао је Абазовић јуче у Скупштини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:25