Обилазак аутопута / - фото: Иван Петровић ИПЕ
25/04/2022 u 17:10 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада не зна кад ћемо се возити аутопутем

Мишљења смо да су конекциjа струjе, воде и дигиталног управљања сада кључне позициjе од чиjе реализациjе зависи позитиван извjештај, на основу кога би надлежно министарство могло да донесе одлуку о пуштању у саобраћаj, навели су из МЕПГ

Радови на приоритетној дионици аутопута Бар – Бољаре близу су завршетка, али тачан датум пуштања у саобраћај дионице Смоковац – Матешево и даље није познат, истакли су за "Дан" из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

– Према ономе што се да визуелно оциjенити, грађевински радови су скоро па завршени. Оно што брине jесу управо конекциjе на воду и струjу, гдjе се преплићу ингеренциjе извођача ЦРБЦ и домаћих фирми за коjе jе надлежан Монтепут, коjи истовремено врши и надзор над овим радовима. Ове позициjе би морале бити ургентно реализоване, а функционалне пробе, контролно испитивање машинске опреме и инсталациjа ће диктирати могућност пуштања у саобраћаj. Позитивни сигнали у том смислу се ових дана могу регистровати из више незваничних извора – поручили су из МЕПГ.

У том ресору претпостављају да би Комисиjа за технички преглед (ДКТП) одмах могла дати извjештаj када радови буду завршени.

– Мора се ипак сачекати кључна техничка документациjа, коjом се недвосмислено може потврдити безбjедно пуштање у саобраћаj. Мишљења смо да су конекциjа струjе, воде и дигиталног управљања сада кључне позициjе од чиjе реализациjе зависи позитиван извjештаj о техничком прегледу, на основу кога би надлежно министарство могло да донесе одлуку о пуштању у саобраћаj ове дионице – казали су из тог ресора.

Пробни рад када буду обезбијеђени сви услови

Државна комисиjа за упоредни технички преглед нема надлежност за доношење одлуке о пуштању у пробни рад, већ на основу техничке оцjене предлаже инвеститору ту могућност. Исто важи и за давање употребне дозволе.

– Влада jе формирала Државну комисиjу за упоредни технички преглед радова, у складу са тадашњим Законом о аутопуту и сагласно Закону о планирању простора и изградњи обjеката. Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма jе преузело надлежност над овом комисиjом, коjа jе до сада обавила своj дио, скоро у истом проценту као и изведени радови. Прва дионица аутопута у Црноj Гори могла би бити пуштена у пробни рад, али само ако су обезбиjеђени услови за безбjедан саобраћаj – поручују из МЕПГ.

Из министарства подсјећају да је кинеска компаниjа ЦРБЦ ангажована за израду главног проjекта, на основу идеjног проjекта коjи jе држава посjедовала и на основу коjе jе могла да се понуди укупна циjена за проjектовање и извођење.

– Према томе, Државна комисиjа за ревизиjу (ДКР) jе од почетка реализациjе веома активно радила како би сходно њеним одобрењима могао да се изводи неки од броjних обjеката на траси. Тако jе Комисиjа за ревизиjу имала кључну улогу на самом почетку, како на припремним радовима, тако и на главним обjектима. Њена активност jе касниjе смањивана, али jе била неопходно присутна за одређене фазе коjе су могле по динамици напредовања радова да се прегледаjу и касниjе. Посебно jе важно њено стално присуство у случаjевима крупниjих измjена проjеката, када jе комисиjа морала одобравати измjене. Измjене су на оваквом крупном и компликованом проjекту неминовне, али jе главни грађевински надзор могао регистровати само ситниjе измjене у грађевинском дневнику – казали су из МЕПГ.

Из министарства наводе да када Државна комисиjа за технички преглед (ДКТП) сачини коначни позитивни извjештаj, упућуjе га Монтепуту, коjи jе дужан да обавиjести инвеститора да jе проjекат завршен.

– Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма ће дати употребну дозволу када Министарство капиталних инвестициjа достави сву неопходну документациjу, на основу коjе ће ова дионица бити пуштена у саобраћаj – закључили су из МЕПГ.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:37