Свети Стефан, Црна Гора, илустрација
16/09/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада ниједном радњом није оштетила закупца Светог Стефана

У допису се додаје да је јасно да су све радње Владе, Министарства економског развоја и мјесне заједнице биле усмјерене ка проналажењу рјешења за истакнуте захтјеве

Влада ниједном својом радњом није могла проузроковати штету закупцу Светог Стефана, Адриатиц пропертиесу, чије представнике су из извршне власти позвали да дају конструктивне предлоге за проналажење обострано прихватљивих рјешења, уз обавезно поштовање црногорских закона, преноси портал РТЦГ.

-Како Влада ниједном својом радњом није могла узроковати штету по то предузеће, већ напротив, и поред тога што континуирано трпи штету показује највећи степен толеранције и отворености за дијалог, предлажемо да убудуће напоре усмјерите на исправљање указаних пропуста, колико је то могуће, и давање конструктивних предлога за проналажење обострано прихватљивих рјешења, уз обавезно поштовање закона Црне Горе- наводи се у допису адвоката Милована Милошевића, пуномоћника Министарства економског развоја, упућеном Адриатиц пропертиесу и хотелском оператеру Аман.

Траже законита рјешења за наставак пословања 

Он је навео да су, и поред непобитних доказа о недозвољеној градњи, вишегодишњој узурпацији јавних површина, паушалног позивања на вишу силу, неодговорног опхођења према уговорним обавезама, Министарство економског развоја и Влада улагали и улажу велике напоре да кроз дијалог свих заинтересованих нађу законито рјешење и модел за успјешан наставак пословања.

-На такве напоре одговорено је искључиво ултиматумом да се дају гаранције за несметано приватно коришћење површина које су законом дефинисане као јавне и које су годинама биле у вашем противзаконитом приватном посједу, замјеном теза и покушајем креирања привида политичког прогона, да би све кулминирало подношењем предлога за одређивање привремене мјере којом се од надлежног суда захтијева да наложи Влади да се уздржи од даљег причињавања штете закупцу-наводи се у допису.

Министарство ће, како су најавили, делегирати представника који ће присуствовати састанку, на којем сматрају да је цјелисходно да, поред представника Министарства, Свети Стефан хотела и Адриатиц Пропертиеса, присуствују и представници Амана.

Затварањем Светог Стефана прекршене одредбе уговора

У допису се подсјећа да хотел Аман Свети Стефан није отворен током ове године, док је хотел Милочер био отворен непуних шест мјесеци, чиме се крши одредба члана уговора о закупу између Хотелско-туристичког предузећа (ХТП) Будванска ривијера, Адриатиц Пропертиеса, Аидwаy Инвестмент Лимитеда, Министарства туризма и Аман ресортс Манагемента, односно одредбу члана анекса уговора о закупу која гласи да ће закупац држати имовину отвореном за пословање најмање осам календарских мјесеци годишње, под условом да има право да затвори било који капацитет уколико је разумно неопходно да се обаве поправке, замјена или веће капиталне инвестиције.

-Неспорно је да се 30. марта десио инцидент у којем је порушен дио ограде који онемогућава приступ шеталишту уз Краљичину плажу, чему није присуствовао ниједан представник Владе, нити је било ко из извршне власти позвао мјештане на наведено понашање, нити охрабрио или на било који начин подстакао такво понашање-додаје се у допису.

Министарство је истакло да је спремно да правно заштити Аман и закупца од свих захтјева трећих страна, у вези са имовином у Светом Стефану и Милочеру, која је предмет закупа.

-У вези са околностима више силе на које се позвао закупац, министар је репрезентовао закупцу и Аману став да у очима Министарства постоји довољно гарантних фактора који би пружили сигурност гостима хотела и особљу Амана, па да очекује да ће хотел бити отворен за госте чим прије могуће-навели су из Министарства.

У допису се додаје да је јасно да су све радње Владе, Министарства економског развоја и мјесне заједнице биле усмјерене ка проналажењу рјешења за истакнуте захтјеве.

-Са тим у вези, није било нити једног индикатора који је могао указивати на могућност понављања инцидента од 30. марта, а свакако да дејства више силе од тог датума није било до мјере да није забиљежено чак ни мирно окупљање ради протеста због узурпације наведених јавних површина, па чак ни било каквог другог мирног окупљања поводом пословања хотела Аман Свети Стефан- наведено је у допису.

Отказивањем уговора о раду запосленима и пропуштањем да се ангажује додатна радна снага за текућу сезону исказана је, како је објашњено, јасна намјера да се хотел не отвори, чиме је трајање "више силе" прејудицирано у односу на читаву сезону, што је правно и логички немогуће, па је јасно да се ради о изговору ради покушаја избјегавања одговорности.

-Инсистирање на примјени уговорних одредби и примјени закона и других позитивних прописа од било којег субјекта не може бити представљено као прогон или опструкција. Такву замјену теза, као и покушаје представљања било какве врсте политичког прогона, Министарство економског развоја категорички одбацује-поручује се у доп

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:12