Са сједнице / -BOJANA CUPIC
15/07/2021 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада појачава контролу: Нема више привилегиваних привредника, крећемо од највећих

Констатовано је да је туристичка сезона почела веома успјешно, што говори у прилог опоравка црногорског туризма као кључног носиоца еконономске активности у земљи

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је на сједници Владе да у Црној Гори више нема привилегованих привредника, да држава мора постати организован и јак систем који ће, у складу са свим законима, спроводити опсежну контролу свих новчаних токова.

Зато је Влада на сједници размотрила Информацију о потреби појачаног надзора пословања привредних друштава од стране надлежних инспекцијских органа и донијела сљедеће закључке:

1. Задужују се Управа прихода и царина и Управа за инспекцијске послове да од 15.07.2021. године предузму све неопходне мјере и отпочну са спровођењем детаљних контрола и појачаног надзора пословања пореских обвезника, нарочито са аспекта примјене Закона о фискализацији у промету производа и услуга, као и детаљних контрола прије свега оних привредних друштава, која су у претходним годинама својим пословањем, била привилегована, стварајући на црногорском тржишту монополски положај. 

2. Задужује се Министарство финансија и социјалног старања да у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија о предузетим активностима Управе прихода и царина и Управе за инспекцијске послове седмичним извјештајима информишу Владу Црне Горе.

3. Задужују се Управа за инспекцијске послове и Управа прихода и царина, као и други  органи државне управе који врше послове инспекцијског надзора у појединим областима, да створе додатне финансијске и кадровске претпоставке за јачање капацитета инспекцијских органа у циљу извршавања обавеза појачане контроле, односно свеобухватног надзора над пословањем дијела привредног сектора за који се сумња да не извршава своје законске обавезе.

Констатовано је да је туристичка сезона почела веома успјешно, што говори у прилог опоравка црногорског туризма као кључног носиоца еконономске активности у земљи.

Појачан инспекцијски надзор биће у главним туристичким центрима од Улциња до Херцег Новог, посебно ради контроле примјене Закона о фискализацији у промету производа и услуга. Влада очекује позитивне ефекте примјене тог закона, у дијелу смањења сиве економије, а на појачану инспекцијску контролу одлучила се јер сумња на неправилности код једног броја привредника.

Дио привреде, добро познате јавности, која је у претходним годинама имала привилегован положај код бившег режима, покушава да настави стару праксу па ће баш тај дио привреде, у наредном периоду бити предмет ригорозног надзора Управе прихода и царина и Управе за инспекцијске послове. Амбијент фер тржишне утакмице и стварања једнаких шанси за све привреднике и предузетнике који желе да послују законито у Црној Гори, приоритет је ове Владе. Нема више привилегованих!

Партнерски однос Влада гаји и гајиће према привредним друштвима која су спремна да у пословању поштују закон и обавезе према држави, која се воде пореском одговорношћу, као врховним обликом патриотизма. Влада ће водити бескомпромисну бобру против оних који обавезе и пословање подређују привилегијама из наслеђене праксе и разним начинима покушавају да спасу монополски положај који су имали.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:41