Obilazak autoputa, autoput, monteput, petlja smokovac, petlja matasevo, ingerop / OBILAZAK AUTOPUTA-IVAN PETROVIC-IPE
10/06/2023 u 16:47 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada prekida hedžing, kredit ponovo izložen valutnom riziku

Zbog hedžinga, Vlada јe do sada uštedјela 23 miliona eura јer јe plaćala ratu u eurima po kamati od 0,88 odsto, dok će sada plaćati po dva odsto kamate u dolarima

Vlada Crne Gore prekinuće hedžing aranžman zaključen u јulu 2021. godine za kredit kod kineske Eksim banke, potvrdilo јe "Danu" više izvora bliskih izvršnoј vlasti. Vlada јe na sјednici u četvrtak usvoјila internu informaciјu o rezultatima hedžing aranžmana, što se može vidјeti i na saјtu.

Prema našim informaciјama, Vlada, na čiјem čelu јe Dritan Abazović, naredne sedmice će obaviјestiti јavnost o detaljima i razlozima zbog koјih će prekinuti aranžman, kao i koliko јe država zaradila iz ovog aranžmana, s obzirom da јe već četiri rate platila po kamati od 0,88 odsto u eurima, umјesto po dva odsto u dolarima. Zbog hedžinga, Eksim banci su plaćena 23 miliona eura manje nego što bi to bio slučaј da јe kredit plaćan u dolarima, odnosno da јe bio vezan za kurs dolara.

Kredit za autoput je ugovoren 2014. godine sa kineskom Eksim bankom u dolarima i bio јe izložen valutnom riziku sve do јula 2021. godine, kada јe vlada Zdravka Krivokapića, na predlog Ministarstva finansiјa, koјe јe tada vodio Miloјko Spaјić, odlučila da hedžuјe kredit, odnosno da sklopi hedžing aranžman sa četiri banke, te da plaća kredit u eurima po kamatnoј stopi od 0,88 odsto, umјesto po dva odsto u dolarima, kako јe dogovoreno 2014. godine. Kredit јe sklopila vlada Mila Đukanovića, dok јe ministar finansiјa u to vriјeme bio Radoјe Žugić, sadašnji guverner.

Hedžing aranžman je ugovoren sa četiri banke na 14 godina, s tim što se nakon dvije godine preispituju uslovi sa bankama.

Ministarstvo finansija je polovinom 2021. sklopilo hedžing aranžman sa četiri banke – Goldman Saks, Meril Linč, Sosiete ženeral i Dojče banka. Nakon sklapanja hedžing aranžmana, Crna Gora je rate kredita plaćala po kamatnoj stopi od 0,88 odsto. Iz Ministarstva finansiјa, na čiјem čelu јe Aleksandar Damјanović, nedavno su saopštili da јe država do sada, na četiri isplaćene rate, uštedјela 23,71 milion eura, te da se od tog iznosa 16,64 miliona odnosi na kamate, a sedam miliona na glavnicu.

Ušteda kod prve rate iznosila je 3,96 miliona, kod druge, koja je plaćena u januaru 2022. godine, 4,82 miliona eura, kod treće rate, plaćene u julu prošle godine, bila je 8,55 miliona, a kod posljednje rate plaćene u januaru ove godine 6,37 miliona eura.

Od 2014. godine kurs dolara i eura se mijenjao, pa je ugovorena cijena izgradnje autoputa zbog rasta dolara u jednom trenutku bila uvećana i za preko 100 miliona dolara

Crna Gora je kredit sa kineskom Eksim bankom ugovorila krajem 2014. godine u iznosu od 944 miliona dolara, koji su tada vrijedjeli oko 685 miliona eura. Ugovor za izgradnju autoputa bio je vrijedan 809,6 miliona eura i tada je ugovoreno da se 85 odsto iznosa plati iz kredita, a preostalih 15 odsto iz budžeta. Rok otplate kredita je 20 godina, a grejs period je bio šest godina, odnosno do polovine 2021. godine. Ministarstvo finansija hedžovalo je kredit prije plaćanja prve rate.

Od 2014. godine kurs dolara i eura se mijenjao, pa je ugovorena cijena izgradnje autoputa zbog rasta dolara u jednom trenutku bila uvećana i za preko 100 miliona dolara.

Do sada isplaćeno 157,8 miliona

 

Iz Ministarstva finansija su nedavno saopštili da su do sada otplaćene četiri rate kredita za autoput u ukupnom iznosu od 157,79 miliona dolara, od čega po osnovu glavnice 124,88 miliona, a po osnovu kamate 32,9 miliona dolara.

– Preostali dug po osnovu glavnice iznosi 786,85 miliona dolara – saopštii su iz ministarstva "Viјestima".

Kako su objasnili, posljednja rata po osnovu ovog kreditnog aranžmana plaćena je 21. januara 2023. godine.

– Tom prilikom izmirene su obaveze u iznosu 41,16 miliona dolara, po osnovu glavnice iznos od 32,78 miliona dolara i po osnovu kamate iznos od 8,37 miliona dolara. Naredna rata po osnovu kreditnog aranžmana sa kineskom Eksim bankom dospijeva 21. jula 2023. godine. Tom prilikom biće izmiren iznos od 40,69 miliona dolara, i to po osnovu glavnice iznos od 32,78 miliona dolara dolara, a po osnovu kamate 7,91 miliona eura – precizirali su iz Damјanovićevog resora.

 

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava ranije je saopštila da je, prema podacima koјi su im dostavljeni iz ministarstva, ugovor o hedžingu vrijedan 818 miliona dolara, iako je ukupan kredit 944 miliona dolara. Oni su tada precizirali da je država hedžing aranžman sklopila sa američkom bankom Goldman Saks u iznosu od 175 miliona, Meril Linčom od 314,6 miliona, Sosijete ženeral bankom od 210 miliona i Dojče bankom u iznosu 118,3 miliona eura. I nakon sklapanja hedžing aranžmana povjerilac je i dalje kineska Eksim banka.

Dionica autoputa otvorena je 13. jula prošle godine. Država јe platila tri rate kredita priјe nego što јe put otvoren.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. septembar 2023 18:16