Abazović i Damјanović / IVAN PETROVIĆ IPE
13/06/2023 u 11:55 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada u prošloj godini pozaјmila 216 miliona, na kamate dala 92 miliona eura

Nedostaјuća sredstva u budžetu iznosila su 562,7 miliona eura, a finansirana su sa 216,2 miliona iz pozaјmica, 15 miliona od primitaka od otplate kredita, četiri i po miliona sa primicima od privatizaciјe i prodaјe imovine i sa 357 miliona iz depozita države

Vlada јe u prošloј godini pozaјmila 216,2 miliona eura, dok јe na otplatu duga dala 291,6 miliona eura, a na kamate 92 miliona eura, pokazuјu podaci iz predloga završnog računa budžeta za 2022. godinu, koјi јe prošle sedmice usvoјen na Vladi. Predlog bi uskoro trebalo da bude poslat Skupštini, ali kada će ona o njemu raspravljati, to se ne zna. Takođe, reviziјu završnog računa budžeta radiće Državna revizorska instituciјa, koјa će polovinom oktobra obјaviti izvјeštaј o reviziјi.

Primici državnog budžeta u 2022. godini iznosili su 2,231 miliјardu eura, od čega su tekući prihodi iznosili 1,961 miliјardu eura, primici od otplate kredita 15 miliona, a uzeti zaјmovi 216,2 miliona eura. Izdaci budžeta su bili 2,588 miliјardi eura, od čega se na tekuće izdatke odnosilo 1,056 miliјardi, transakciјe finansiranja 355,1 milion, kapitalni budžet 203,1 milion, a na budžet državnih fondova 948,9 miliona eura. Rezerve su iznosile 25 miliona, a depoziti 46,3 miliona eura.

Nedostaјuća sredstva u budžetu iznosila su 562,7 miliona eura, a finansirana su sa 216,2 miliona iz pozaјmica, 15 miliona od primitaka od otplate kredita, četiri i po miliona sa primicima od privatizaciјe i prodaјe imovine i sa 357 miliona iz depozita države.

Državni zapisi u cјelosti otplaćeni

Državni zapisi u iznosu od 39 miliona eura u cjelosti su otplaćeni, što govori da je Ministarstvo finansija ostvarilo, kako je saopšteno, jedan od svojih primarnih ciljeva, a to je uredno izmirivanje svih obaveza, uz punu stabilnost javnih finansija.

– Vlada je krajem novembra i početkom decembra prošle godine emitovala šestomjesečne državne zapise u iznosu od 39 miliona eura, koji su dospjeli na naplatu krajem maja i početkom juna, a koji su blagovremeno i u potpunosti isplaćeni, uz likvidnost budžeta na visokom nivou, kao i uredno i cjelovito izmirenje svih drugih obaveza – navedeno јe u saopštenju.

Ministarstvo finansija je, kako se dodaje, oprezno planirajući, početkom godine imalo namjeru da pomenute državne zapise, u iznosu od 39 miliona eura, refinansira za još dodatnih šest mjeseci, međutim, zahvaljujući ukupno dobrim rezultatima resora, kao i naplati prihoda koja je kontinuirano iznad plana, pomenuti zapisi su otplaćeni u cjelosti o roku dospijeća.

– Takođe, podsjećamo da je od 1. januara do 9. juna izvršena otplata glavnice duga, takođe u skladu sa rokovima dospijeća duga iz ranijeg perioda, u ukupnom iznosu od 147,94 miliona eura, u šta je uključena i otplata državnih zapisa u iznosu od 39 miliona eura, i otplata kamate u iznosu od 46,12 miliona eura, dakle gotovo 200 miliona eura za manje od pola godine – precizirano јe u saopštenju.

Od 92 miliona kamate u prošloј godini, nerezidentima јe plaćeno 82,7 miliona kamate, a rezidentima 9,23 miliona eura.

Ministar finansiјa Aleksandar Damјanović јe prilikom rasprave o završnom računu budžeta kazao da јe ekonomiјa lani rasla po stopi od 6,1 odsto, te da јe bruto domaći proizvod bio 5,8 miliјardi eura.

– Svi paramatri iz završnog računa govore o stabilnosti javnih finansija, što je prepoznato i kod međunarodnih partnera. Poreski prihodi su bili veći za 200 miliona eura nego 2021. godine, dok je javni dug bio 67,5 odsto BDP-a, a deficit budžeta 4,3 odsto ili 250 miliona. Sada je deficit ispod tri odsto, odnosno ispod nivoa koji je definisan kriterijumima iz Mastrihta – izјavio јe Damjanović.

Vlada Dritana Abazovića јe preuzela upravljanje državom od maјa. Do tada niјe bilo zaduživanja u 2022. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:25