/ - Портал Дан
20/04/2022 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МФСС-а и MW предложили Влади: Чланови одбора директора не могу бити на партијским функцијама

Влада ће, након додатних консултација МФСС-а са министарствима, одлучивати о критеријумима за бољи учинак у већински државним предузећима

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС), у сарадњи са компанијом Montenegro Works (MW), доставило је Влади Црне Горе на упознавање информацију о препорукама за побољшање учинка одбора директора предузећа у већинском власништву државе кроз јасне критеријуме за чланство. 

- Кључни критеријуми се односе на минимум нивоа квалификација образовања, године радног искуства у дјелатности друштва или у другим дјелатностима, као и то да члан одбора директора у привредним друштвима у већинском власништву државе не може обављати функцију у политичкој партији - наводи се у саопштењу.

Влада се данас упознала са информацијом и усвојила закључак којим се задужује МФСС да интензивира активности и обави додатне консултације са министарствима економског развоја, капиталних инвестиција те јавне управе, дигиталног друштва и медија у вези са предложеним критеријумима за избор квалификиваних чланова одбора директора у привредним друштвима у већинском власништву државе.

Потом ће Влади Црне Горе бити достављен коначан предлог на усвајање.

- Компанија MW, чији је оснивач Влада Црне Горе, не прописује критеријуме, већ је о томе израдила информацију у сарадњи са МФСС-ом, а о препорукама за критеријуме одлучује Влада. Према томе, нема препрека да се процедура настави и обаве даље консултације у правцу рјешавања једног од најзначајнијих питања за већински државна предузећа - наводи се у саопштењу.

Информација је урађена на основу препорука релевантних међународних институција и најбоље европске праксе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:45