Zgrada Vlade / - DUSAN DRAGOVIC
02/06/2022 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада утврдила Предлог царинског закона

Циљ Закона је да побољша конкурентност домаћих предузећа, заштити финансијске интересе државе и осигура безбиједност потрошача, наводи се у саопштењу

Влада Црне Горе утврдила је Предлог царинског закона којим се дефинише правни оквир за царинска правила и поступке на царинском подручју Црне Горе.

Из Владе је саопштено да је тај Предлог закона прилагођен условима у којима се одвија модерна трговина.

Они су навели да ће се примјеном Царинског закона олакшати проток робе која тразитира и улази или излази из Црне Горе.

- Циљ Закона је да побољша конкурентност домаћих предузећа, заштити финансијске интересе државе и осигура безбиједност потрошача - наводи се у саопштењу.

Како су казали, усаглашавањем прописа са европским законодавством створиће се услови за изградњу и имплементацију ИТ система који треба да убрзају и олакшају прекограничну трговину и смање трошкове учесника у трговини.

Влада је донијела одлуку о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању.

Предмет те одлуке је, како су додали, давање шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, у подручним јединицама Пљевља, Рожаје, Беране, Жабљак, Колашин, Бијело Поље, Петњица, Никшић, Плужине, Плав, Даниловград, Подгорица и Шавник по газдинским јединицама и одјељењима у складу са планским актима.

- Такође, одлуком је обухваћена и дрвна маса која је била предмет јавних позива у 2020. и прошлој години, а није продата. Пројекција прихода који се могу реализовати спровођењем Одлуке износи 9,51 милиона еура, што даје 66 одсто већи планирани приход у односу на остварени приход за прошлу годину - каже се у саопштењу.

Из Владе су појаснили да ће се давање шума на коришћење продајом дрвета у дубећем стању спровести у поступку јавног надметања путем Јавног позива (тендерском продајом).

Како је саопштено, Влада је донијела Програм подстицања пројеката у водопривреди за ову годину.

- За финансирање обавеза и потреба у области водопривреде у овој години Буџетом је опредијељен износ од 1,2 милиона еура, који је расподијељен Програмом чијом реализацијом се рјешавају проблеми водоснабдијевања сеоског становништва и кључни проблеми у управљању водама, те унапређује међународна сарадња у овој области - наводи се у саопштењу.

Из Владе су навели да је за подршку изградњи водовода на сеоском подручју, коју финансирају општина и мјештани у мјесним заједницама у којима је планирана изградња водовода, опредијељено 900 хиљада еура, у циљу стварања бољих услова живота и рада на селу.

- Финансирањем изградње водовода на сеоском подручју, улаже се напор да се већем броју становника на сеоском подручју омогући адекватно водоснабдијевање, јер је то један од основних предуслова да се обезбиједи останак и повратак становништва на ова подручја - казали су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:30