dritan abazovic sa rukovodstvom port of adria / -VLADA/FLICKR.COM
26/01/2023 u 13:24 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada vraća "Port of Adriju" za deset miliona eura

Dogovor je da Vlada preuzme i dugove kompanije, koji su iznosili na kraju septembra čak 35,6 miliona eura. "Port of Adrija" je u ovoj godini za devet mjeseci imala 456,2 hiljade minusa

Crnogorska Vlada otkupiće dio Luke Bar kojim upravlja turska kompanija "Port of Adrija" za deset miliona eura, i preuzeće dugove ove kompanije koji na kraju septembra iznose 35,6 miliona eura, saznaje "Dan" iz izvora u crnogorskoj izvršnoj vlasti. U pitanju su bivši kontejnerski terminali, koji su prije deset godina prodati turskoj kompaniji za osam miliona eura.

To će najvjerovatnije biti epilog pregovora koji se intenzivno vode ovih dana. Na taj način iz igre su ispale neke kompanije iz Srbije, koje su po nezvaničnim saznanjima imale i znatno bolju ponudu, ali su se turski partneri složili sa predstavnicima Vlade da je dobro da se ovaj dio Luke vrati u vlasništvo države.

Turski "Global Ports Holding" je preuzeo prava poslovanja u AD "Port of Adria" Bar kroz privatizaciju 2013. godine i posjeduje 62,09 odsto akcija.

"Port of Adrija" je višenamjenska luka sa operativnom obalom dužine 1,440 metara, namjenskim terminalima za kontejnerske brodove, brodove generalnih tereta, RO RO brodove i kruzere.

Luka obuhvata ukupnu površinu od 518,790 m2 sa devet vezova i godišnjim pretovarnim kapacitetom od 750,000 TEU jedinica i šest miliona tona generalnih tereta.

Cijela oblast "Port of Adrija" je potpuno pod režimom Slobodne zone.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u utorak da su predstavnici Vlade počeli pregovore kako bi država ponovo preuzela vlasništvo nad Lukom Bar. Abazović je rekao da su on i ministar finansija Aleksandar Damjanović počeli pregovore sa rukovodstvom turske kompanije "Port of Adria", koja upravlja dijelom Luke Bar, da država opet preuzme objedinjenu Luku Bar.

– Na dobrom smo putu da zaokružimo ovu transakciju i da važnu imovinu vratimo u državno vlasništvo – rekao je Abazović.

On je poručio da "država ponovo preuzima objedinjenu Luku Bar", navodeći da Vlada tim potezom "ispravlja greške prethodnika".

– Luka Bar će biti generator privrednog razvoja Crne Gore – poručio je Abazović.

Vanredna skupština akcionara Luke Bar 24. februara

Vanredna sjednica Skupština akcionara Luke Bar biće održana 24. februara u prostorijama upravne zgrade tog preduzeća. Na dnevnom redu je usvajanje izmjena i dopuna Statuta Luke Bar, kao i razrješenje i izbor članova odbora direktora.

Na dnevnom redu sjednice biće i usvajanje Zapisnika sa ponovljene redovne sjednice Skupštine akcionara, održane 17. juna prošle godine, prenijela je Mina biznis.

Država je vlasnik 77,57 odsto akcija, dok se iza CK-Zbirnog kastodi računa 1 nalazi vlasnik 1,04 odsto dionica.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija.

Vlada je u više navrata otkupila dio akcija manjinskih akcionara Luke Bar, kako bi stekla dvotrećinsko vlasništvo, koje omogućuje donošenje strateških odluka u kompaniji.

Prethodno je Vlada objavila namjeru da kupi akcije u kompaniji "Port of Adrija" od turske kompanije "Global ports", a zatim je spoji sa Lukom Bar.

Odlukom tadašnjih vlasti, Luka Bar je 2009. podijeljena, a iz nje je izdvojena kompanija Kontejnerski terminali, čiji je većinski paket Vlada prodala za osam miliona eura turskoj kompaniji, koja nije uspjela da ostvari pozitivno poslovanje. "Port of Adrija" je na kraju septembra imala ukupan gubitak u poslovanju od 35,6 miliona eura. Za devet mjeseci ove godine minus je iznosio 456,16 hiljada eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:57