Са сједнице Владе / - фото: ГОВ.МЕ/ САША МАТИЋ
18/01/2022 u 21:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада због амандмана мора да мијења програм економских реформи

ПЕР се у потпуности базира на буџету и смјерницама макроекономске политике и увијек се обавља усклађивање, када дође до било каквих промјена, казали су из МФСС-а

Влада ће предлог Програма економских рефoрми (ПЕР) 2022-2024. године разматрати највјероватније на наредној сједници, а Европској комисији ће бити достављен до 31. јануара, саопштили су "Дану" из Министарства финансија и социјалног старања (МФСС) које води Милојко Спајић.

image

Прес Владе о буџету

-фото: Срђан Бољевић

МФСС је нацрт ПЕР-а објавило 8. децембра и он је у потпуности био конципиран на основу предлога буџета Владе који је достављен 15. новембра Скупштини. Тај предлог је, међутим, измијењен у бројним ставкама амандманима посланика владајуће већине, па смо МФСС питали хоће ли прије усвајања мијењати ПЕР, с обзиром да бројне ставке из нацрта не одговарају Закону о буџету за 2022. годину.

– ПЕР се у потпуности базира на буџету и смјерницама макроекономске политике и увијек се обавља усклађивање, када дође до било каквих промјена – казали су нам из тог ресора.

Посланици су предлог буџета Владе изрешетали аманданима, па у буџету више нема могућности задужења од 500 милиона за резерву и финансирање дефицита, као ни 900 милиона за рефинансирање кредита за аутопут. Такође, нису усвојили ни измјене ни допуне Закон о акцизама, којим је Влада планирала 23 милиона додатних прихода. Наравно, усвајање додатних амандмана је узроковало додатно задужење од 70 милиона еура. Све то је узроковало мијењање бројки на приходној и расходној страни, односно увећање дефицита, смањења капиталног буџета...

– Процес консултациjа у припреми ПЕР-а jе оjачан и реализован у двиjе фазе. Већ у септембру 2021. године, покренут jе диjалог са спољним заинтересованим странама са позивом да даjу предлоге реформских мjера коjе ће бити интегрисане у ПЕР. У децембру су настављене консултациjе, да би се разговарало о првом нацрту укупног документа. У Влади jе обављен процес широких консултациjа, а нацрт ПЕР-а jе, са предлогом буџета, био и на скупштинском Одбору за економиjу. Одржан jе и округли сто на коjем jе представљен нацрт ПЕР-а, у циљу веће транспарентности и обjективног приказа документа – казали су из МФСС-а.

Очекују просјечан раст економије од 3,1 одсто

У документу је наведено да је просјечни раст црногорске економије, према процјени, за период од 2008-2021 године износи 2,3 одсто, док се за период од 2022-2024 очекује раст од 3,1 одсто.

У нацрту је наведено да ће запослесност у наредне три године расти по просјечној стопи од 3,3 одсто, те да ће се вратити на преткризни период током 2023. године, а потом спустити на 13,6 одсто на крају 2024. године.

У ПЕР-у је пројектован номинални раст зарада од преко три одсто, при чему ће реалне зараде, сходно очекиваним кретањима инфлације, порасти за око 1,5 одсто.

Програм економских реформи за Црну Гору 2022-2024. година, како су саопштили, садржаће три кључна поглавља: макроекономски оквир, фискални оквир и поглавље о структурним реформама.

– Макроекономски оквир садржи средњорочне макроекономске проjекциjе (БДП, инфлациjа, платни биланс). Поглавље о фискалном оквиру заснива се на средњорочном фискалном оквиру и буџетским плановима за три године. Програм економских реформи (ПЕР) jе главни документ економске политике земље. Представља инструмент за планирање економске политике земље и управљање реформама, коjе имаjу за циљ одржавање макроекономске стабилности, jачање међународне конкурентности и побољшање услова за инклузивни раст. Документ представља основу за диjалог земље са државама чланицама и институциjама ЕУ о питањима макроекономских, фискалних и структурних реформи – појаснили су из МФСС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:06