/ фото: Саша Матић
23/09/2021 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владин План концесија за коришћење вода за изградњу хидроелектрана: Предвиђена додјела само једне концесије

Влада за 2021. годину не предвиђа додјелу концесија за потребе градње других мХЕ, у складу са опредјељењем да не треба подстицати изградњу нових мХЕ

Данас је, током 40. сједнице, Влада донијела План давања концесија за коришћење вода за изградњу хидроелектрана у Црној Гори за 2021. годину.

Њом је предвиђена додјела само једне концесије за изградњу мХЕ валоризацијом водног потенцијала из акумулације „Отиловићи“, у Пљевљима, уз постојећу брану, која би подразумјевала користишћење вишка воде која отиче из акумулације.

- Осим овог пројекта, Влада за 2021. годину не предвиђа додјелу концесија за потребе градње других мХЕ, у складу са опредјељењем да не треба подстицати изградњу нових мХЕ. Искључиви разлози којима се Влада руководила приликом доношења одлуке да се започну активности на додјели планиране концесије заснивају се на чињеници да ова мХЕ не нарушава нити угрожава како животну средину, тако ни локално становништво, будући да ће искористити водни потенцијал, као и велики дио постојећег система бране и других пратећих објеката, акумулације „Отиловићи“. Концесија ће бити директно додијељена ЕПЦГ, у складу са одредбом Закона о концесијама којом је прописано да није неопходно спроводити поступак јавног надметања у случају реализације концесије од стране привредног друштва у коме држава има већинско власништво- речено је из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:03