/ -HIDROENERGIJA.ME
18/07/2021 u 10:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници мини-хидроелектрана добили 3,9 милиона подстицаја, а платили 650 хиљада концесије

Власници 24 мини-хидроелектране, 12 фирми, лани је платило близу 650 хиљада концесионе накнаде, док је истовремено од грађана, привреде и државе добило 3,9 милиона подстицаја

Власници мини-хидроелектрана (мХЕ), који имају статус повлашћеног произвођача, лани су платили 649.303 еура концесионе накнаде, док су истовремено по основу подстицаја добили 3,9 милиона еура. Према подацима Министарства капиталних инвестиција, 12 власника мХЕ, који газдују са 24 енергетска објекта, платило је суму од 649,3 хиљаде еура у 2020. години. Црногорски оператор тржишта електричлне енергије (ЦОТЕЕ) је раније објавио податке да су повлашћени произвођачи добили 19,4 милиона еура у прошлој години, од чега се 3,9 милиона односило на власнике мини-хидроелектрана.

Фирме којима је обрачунато 649,3 хиљаде концесије за прошлу су "Хидроенергија Монтенегро", "Игма енерџи", "Кронор", "Синерџи", "Норд енерџи", "Хидро Бистрица", "Small hydro power Mojanska", "Small hydro power Kutska", "ББ хидро", "Симес инжењеринг", "Вириди прогресум" и "АБ power group". Власници ових фирми су углавном лица блиска ДПС-у и предсједнику те партије и државе Милу Ђукановићу. Један од власника "Хидроенергије" је Олег Обрадовић, власник "Игма енерџија" је Игор Машовић, "Норд енерџија" Властимир Голубовић, удио у "Синерџију" има Вук Рајковић, Ђукановићев кум, сувласник "ББ хидра" је Блажо Ђукановић, син предсједника државе.

У овој години се концесија обрачунава за још три фирме и још три мХЕ.

– У периоду jануар–април, концесиона накнада се обрачунава за 27 мХЕ и то за осамнаест на мjесечном нивоу, jедну полугодишњем, а осам на годишњем нивоу. За четири мjесеца 2021. године, мХЕ коjима се обрачун врши на мjесечном нивоу, обрачунато jе укупно 343.736 еура што jе у цjелости наплаћено – пише у информацији о активностима на реализацији пројеката обновљивих извора енергије објављеној на сајту Владе. Информацију је припремило МКИ, на чијем челу је Младен Бојанић.

Раскинуто 17 уговора

У информацији МКИ је наведено како је до сада Влада раскинула 17 уговора о концесиjи, од коjих jе усљед непоштовања обавеза предвиђених уговора о концесиjи у току реализациjе проjеката, jеднострано раскинула 12 уговора о концесиjи. Такође, закључено је и пет споразума о раскиду уговора.
Уговори су једнострано раскинути са "Хаидер екстрим енерџи", "Кол енерџи", "Нормал компани", "Електротехна", "Декар", МЕИИ, "Плава хидро пауер", "Бистрица клин енерџи" и "Хидра МНЕ", док су споразуми закључени са "Кролингом", "Баст МНЕ", "Декар хидро", "ПМ хидро" и "Energie Zotter Bau GmbH & Co. KG" – Јуденбург, Аустрија.

Кроз одобрене поступке тренутно jе активно 29 уговора о концесиjи и двиjе енергетске дозволе коjима jе омогућена изградња и експлоатациjа 44 обjеката мХЕ. На основу закључених уговора о концесиjи и jедне енергетске дозволе до сада jе 32 мХЕ добило употребну дозволу. Укупна инсталисана снага 32 мХЕ коjе су добиле употребну дозволу износи 47,3 мегавата (МW), са планом производње од 161,8 гигават-сати (ГWх).

Дио јавности се годинама противи изградњи мини-хидроелектрана због тога што друштво од њих има веома малу корист, а пуно коштају потрошаче. Такође, чест је случај да су ријеке уништене након изградње мХЕ. Због тога су чести протести мјештана, који се противе изградњи нових мини-електрана.

Систем подстицаја, који се плаћају преко рачуна за струју, осмислила је претходна власт. Повлашћеним произвођачима је тиме омогућено да 12 година имају право на подстицајну цијену струје, која је преко 50 одсто већа од тржишне. Откуп сваког киловат-сата је загарантован по подстицајној цијени. Откуп се врши преко Електропривреде и ЦОТЕЕ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:37