Мини-хидроелектрана / - фото Дан
26/06/2021 u 15:50 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници мини-хидроелектрана, уз новчану помоћ грађана, зарадили 1,6 милиона еура

Од грађана и привреде 13 повлашћених власника мХЕ лани су добили близу четири милиона еура подстицаја, а имали су укупан профит од 1,6 милиона еура. Систем загарантованог откупа, по којем се преко рачуна за струју плаћају подстицаји власницима мХЕ, осмислила је претходна власт

Власници мини-хидроелектрана (мХЕ), који имају повлашћени статус, прошлу годину су завршили са профитом од 1,6 милиона еура, захваљујући подстицајима које добијају од грађана и привреде, а који се плаћају преко рачуна за струју од 2014. године. Да нису добили подстицаје, само три од девет компанија које су завршиле у плусу прошлу годину, биле би позитивне, односно само три власника мХЕ су имала профит који је већи од износа подстицаја за прошлу годину. Систем загарантованог откупа електричне енергије власника мХЕ који имају повлашћени статус осмислиле су и уредиле претходне владе, које је водила Демократска партија социјалиста.

Повлашћени статус је на крају прошле године имало 13 фирми, које газдују са 25 мини-хидроелектрана. За 25 мини-хидроелектрана прошле године је преко рачуна за струју плаћено близу четири милиона еура подстицаја. Да није било подстицаја, власници мХЕ би били у минусу 2,4 милиона. Подстицаји се на рачуну за струју исказују као ОИЕ1 и ОИЕ2. Од прије три године, ОИЕ1 плаћа Влада преко акциза на угаљ, док ОИЕ2 плаћају грађани и привреда и коштају скоро један цент за сваки киловат-сат након 300 утрошених.

Углавном запослен једноцифрен број радника

У 25 мини-хидроелектрана лани је просјечно радило 137 радника, што је у просјеку пет по једној мХЕ. Њима је за бруто плате исплаћено 1,33 милиона еура, што је у просјеку 809 еура мјесечно за бруто плату радника. ББ хидро, према подацима Управе прихода, није имао ниједног запосленог, док је Симес инжењеринг запошљавао 49 радника. Кронор, Симес инжењеринг и Зета енерџи запошљавали су 90 радника, док је у осталих 21 мХЕ радило 47 радника. Једноцифрен број радника запослен је код десет од 13 власника мХЕ.

Од 13 фирми које газдују са 25 мХЕ, девет је завршило са плусом, који је 2,7 милиона, док су четири фирме завршиле са укупним минусом од 1,1 милион еура.

На крају прошле године нераспоређена добит повлашћених власника мХЕ износила је близу осам милиона еура. Такође је девет фирми имало акумулирану добит, а четири губитак из пословања од оснивања. Девет власника мХЕ има акумулирану добит од око 10,5 милиона, док је укупан губитак четири компаније 2,6 милиона, показују подаци из извјештаја о пословању 13 фирми које газдују са 25 мХЕ. У питању су фирме Хидроенергија Монтенегро, Синерџи, Игма енерџи, Кронор, Хидро Бистрица, Норд енерџи, ББ хидро, Small hydro power Mojanska, Small hydro power Kutska, Power AB, Viridi progresum, Зета енерџи и Симес инжењеринг.

Наплатили гаранцију након раскида

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је да је Влада јуче наплатила банкарску гаранцију од 250 хиљада еура од фирме Хидра МНЕ. Са том фирмом је раскинут уговор о концесији. Један од власника те фирме је Милован Максиновић, рођак Мила Ђукановића.

Највећи приход лани је имала Хидроенергија Монтенегро, која газдује са осам мХЕ, од 2,3 милиона. Они су добили и највише новца од подстицаја 1,08 милиона. Највећи профит је имала фирма Small hydro power Mojanska од 764,3 хиљаде, док је највећи губитак имала Зета енерџи од 546 хиљада еура, која је од свих власника мХЕ дала највише новца за плате – 441,15 хиљада. Највише запослених има фирма Симес инжењеринг – 49.

Хидроенергија Монтенегро, чији су власници Ранко Радовић и Олег Обрадовић, прошлу годину завршила је са минусом од 497,6 хиљада еура, иако је имала 2,3 милиона прихода и добила 1,08 милиона на рачун подстицаја. Последњих година ова фирма је увијек имала највећи профит од свих власника мХЕ. Подстицаји су заправо субвенције, које власници мХЕ добијају 12 година. Подстицаји су додатак на тржишну цијена и чине киловат-сат струје скупљим за преко 50 процената, односно власници мХЕ за сваки киловат-сат добијају због повлашћеног статуса много више него што би добили да ту струју продају на тржишту.

image

Вук Рајковић

Срђа Бољевић

Синерџи, фирма у којој је један од власника Вук Рајковић, кум Мила Ђукановића, лани је пословала са 63 хиљаде профита, док је укупна нераспоређена добит на крају прошле године износила 633,4 хиљаде еура. Лани су добили 100 хиљада еура подстицаја.

image

Машовић

-NET

Игма енерџи, чији је власник Игор Машовић, рођени брат бившег градоначелника Андријевице Срђана Машовића (ДПС), лани је добила 536,5 хиљада подстицаја, а била је у плусу близу 245 хиљада еура. Нраспоређена добит на крају 2020. године износила је 887 хиљада.

image

Жељко Мишковић

- Срђа Бољевић

Кронор, чији је већински власник Жељко Мишковић, прошле године је имала преко два милиона прихода, добила је близу 700 хиљада подстицаја, а у плусу је била 513,4 хиљаде еура. Нераспоређена добит је износила 1,99 милиона.

image

Флоријан Краснићи

Интернет

Хидро Бистрица, чији је већински власник Синерџи, а у којој удјела има и Флоријан Краснићи, један од оснивача Ослободилачке војске Косова (ОВК), лани је добила 300 хиљада подстицаја, а у плусу је била 175,6 хиљада. Приходовали су 888,5 хиљада, а нераспоређена добит на крају прошле године је била 77 хиљада.

image

Властимир Голубовић

Иван Петровић Ипе

Норд енерџи, чији је власник Властимир Голубовић, до прије неколико дана предсједник Привредне коморе, лани је добила 156 хиљада подстицаја, а у плусу је била 108 хиљада.

image

Блажо Ђукановић

Никола Савељић

ББ хидро, фирма чији је сувласник Блажо Ђукановић, син предсједника државе и ДПС-а, лани је добила близу 50 хиљада еура подстицаја, а завршила је са плусом од 18,4 хиљаде. Они су лани почели са производњом и на крају прошле године су имали губитак од 94 хиљаде.

Small hydro power Mojanska је једна од три фирме које би и без подстицаја биле у плусу. Они су добили 528 хиљада подстицаја, а имали су 764,3 хиљаде профита. Нераспоређена добит те фирме је 607,7 хиљада. И Small hydro power Kutska је имала већи профит од подстицаја. Профит је износио 270 хиљада, а подстицаји десет хиљада мање. Власници ове двије фирме, које газдују са пет мХЕ су Слободан Поповић, Игор Машовић и Жељко Савовић.

Колашинска компаниjа Power AB Group jе на основу подстицаjа добила 20 хиљада, али је завршила са 18,2 хиљаде минуса. Сличан случај је и са Viridi progresumom, која је добила 25 хиљада подстицаја, а имала је 35 хиљада минуса.

Зета енерџи, чији је већински власник ЕПЦГ, пословала је са минусом од 546 хиљада, а добила је 83,45 хиљада подстицаја.

Симес инжењеринг, чији је власник Славен Милић, лани је добила 75,3 хиљаде подстицаја, а имала 530,9 хиљада профита. Њихово пословање лани је било најмање зависно од подстицаја. Нераспоређена добит тог предузећа на крају прошле године износила је 2,44 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:32