Тврђава Арза / -Фото: Фејсбук
22/08/2021 u 08:49 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници тврђаве Арза у блокади због 36.000 дуга

"RCG - Invest", која посједује у свом власништву стару тврђаву Арза, блокирана је више од 226 дана, због неплаћеног дуга од 36.059 еура. Ради се о компанији која има и неколико активних судских спорова пред Основним судом у Херцег Новом

Компанија "RCG - Invest", која посједује у свом власништву стару тврђаву Арза, налази се на листи фирми које имају блокиране рачуне код Централне банке (ЦБЦГ). Према подацима "Дана", "RCG - Invest" блокирана је више од 226 дана, због неплаћеног дуга од 36.059 еура. Ради се о компанији која има и неколико активних судских спорова пред Основним судом у Херцег Новом, гдје је у већини случајева тужена.

image

Листа блокираних компаније Централне банке (ЦБЦГ)

-Фото: Принтскрин

Прије неколико дана медији су објавили да се стара тврђава Арза продаје преко огласа, што jе узбуркало црногорску jавност уз броjне негативне коментаре на друштвеним мрежама. Реаговао jе прије три дана и министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић, коjи jе рекао да би послиjе децениjа распикућства држава требало да преузме оваква културна богатства и да их валоризуjе како треба.

На друштвеним мрежама поjавила се слика на коjоj се видјело како на тврђави Арза стоjи транспарент на коjем се налазио броj телефона 069 757 542. Броjни корисници друштвених мрежа питали су се да ли jе Арза заjедно са Мамулом на продаjу. Спаjићу се на дати броj телефона нико није jављао.

– Провjерићемо власништво. Послиjе децениjа распикућства држава би требало да преузме оваква културна богатства и да их валоризуjе како треба. И то ће урадити новцем коjи сте ви грађани преко рачуна са QР кодовима финансирали, поручио jе Спаjић. И новинар "Дана" покушао jе да позове броj телефона 069 757 542, међутим, ниjе било одговора. Ради се о телефонском броjу коjи jе био доступан на виберу, са наведеним именом Леонид.

Огласили су се потом и из компаније "RCG - Invest" из које су саопштили да власници те фирме нису поставили транспарент са бројем телефона и да не продају тврђаву Арза преко огласа. Спорни транспарент убрзо је уклоњен. Према подацима Управе за катастар и државну имовину, тврђава Арза данас се води као власништво компаниjе "RCG invest", коjа jе диjелом у власништву бизнисмена Мирка Латиновића, члана организоване криминалне групе из Будве, некадашњег потпредсjедника ДПС-а Светозара Маровића.

"Дан" jе у фебруару 2019. године обjавио да тврђава Арза у Управи за некретнине ниjе уписана као културно-историjски споменик, нити као заштићено културно-историjско добро, већ као "стамбена зграда" од 430 метара квадратних. Надлежни у Управи за заштиту културних добара годинама мимо закона тако су занемаривали вриjедан културно-историjски обjекат тврђаву Арза на Луштици. Законом о заштити културних добара прописано jе да културно добро може бити у државноj или приватноj своjини, члан 2, као и да свако може да поднесе надлежноj Управи инициjативу за успостављање заштите културног добра. У даљим одредбама тог закона прописано jе како се утврђуjе статус културног добра, успоставља заштита на културно-историjском добру, као и упис у катастар непокретности. Вл.О.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:39