Судско рјешење / - Министарство пољопривреде
04/12/2021 u 15:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд потврдио оправданост одузимања концесиjе Вектри Jакић

У пресуди jе наведено да концесионар у дужем временском периоду ниjе испуњавао уговорне обавезе, због чега jе и дошло до одузимања концесиjе - наводи се у саопштењу

Виjеће Врховног суда потврдило jе рjешење Управног, коjим jе одбиjен захтjев Вектре Jакић за одлагање извршења рjешења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о одузимању концесиjа том предузећу.

Вектра Jакић jе од Врховног суда тражила издавање привремене мjере или поништење рjешења коjим jе министарство том предузећу одузело концесиjу.

Из Министарства су подсjетили да jе, сматраjући да ће одузимањем концесиjе наступити штетне посљедице по предузеће, Вектра Jакић, након подношења тужбе, Управном суду подниjела захтjев за одлагање извршења рjешења до окончања спора.

- Приликом доношења одлуке виjеће Врховног суда сматрало jе да ниjесу пружени докази да би извршењем рjешења министарства, односно одузимањем концесиjе, дошло до ненадокнадиве штете том предузећу. У пресуди jе наведено да концесионар у дужем временском периоду ниjе испуњавао уговорне обавезе, због чега jе и дошло до одузимања концесиjе - наводи се у саопштењу.

Уговор између Вектре Jакић и Управе за шуме закључен jе 2007. године, на период од 30 година, а предмет концесиjе било jе 13 газдинских jединица у Пљевљима. Уговорена дрвна маса на годишњем нивоу износи укупно 140 хиљада кубних метара, при чему концесионар ниjе достављао валидну гаранциjу за извршење уговора.

Из министарства су навели да jе, без обзира на то, Управа за шуме додjељивала концесионару дрвну масу прилозима уговора све до 2018. године, чиме jе остао незаштићен jавни интерес и омогућено концесионару избjегавање плаћања концесионе накнаде.

Министарство пољопривреде jе почетком марта подниjело Специjалном државном тужиоцу (СДТ) документациjу у коjоj jе наведено да су предсjедник Привредног суда Блажо Jованић, бивши директори Управе за шуме, Нусрет Калач, Мирсад Нурковић и Радош Шућур, бивши министари пољопривреде Милутин Симовић, Петар Ивановић и Тарзан Милошевић, бивши државни секретар за шумарство Милосав Анђелић, те судиjе Привредног суда Драган Вучевић, Марина Ђуровић, Наташа Секулић и Борjанка Зоговић своjим противправним поступањем у случаjу Вектре Jакић наниjели вишемилионску штету држави.

Основ подношења приjаве представља низ незаконитих поступања, коjа су прекорачењем овлашћења и невршењем службене дужности оштетили државу за више од 12 милиона еуро због неплаћања концесионе накнаде, неодржавања шумских саобраћаjница, несповођења санитарне сjече и невршења узгоjа шума у складу са законом и закљученим концесионим уговором.

Из Министарства су подсjетили да Влада ниjе дала сагласност за закључење уговора, већ се накнадно сагласила са уговором коjи jе Управа за шуме потписала са компаниjом.

Они су казали да jе Управа за шуме више пута миjењала прилоге уговора и умањивала износе у рjешењима о обрачунатоj концесионоj накнади, без образложења и прибављене сагласности Владе, док jе Вектра Jакић кршила одредбе уговора и ниjе плаћала концесиону накнаду.

Министарство за вриjеме траjања уговора никада ниjе извршило управни надзор над радом Управе за шуме.

“Вектра Jакић ниjе плаћала концесиону надокнаду од маjа 2009. године до маjа 2011. године, као и од краjа 2011. године до 2018. године, али им jе Управа за шуме уредно додjељивала нову дрвну масу, умjесто да раскине уговор и одузме концесиjу, што jоj jе била обавеза”, рекли су из Министарства.

Они су подсjетили да jе Привредни суд, на инициjативу Министарства пољопривреде, почетком марта укинуо привремену мjеру коjом jе било забрањено Управи за шуме да омета компаниjу Вектру Jакић у коришћењу шума, уз образложење да то предузеће не плаћа концесиону накнаду и да држава трпи штету jер не остваруjе приход на коришћење државне имовине.

Укидањем привремене мjере и одузимањем концесиjе, та компаниjа траjно jе изгубила правно на концесиjу.

“Вектра Jакић има обавезе према држави по основу концесионе накнаде од 6,39 милиона еуро по основу главног дуга и 2,38 милиона на име обрачунате камате. Природни ресурси су добра свих грађана и дужни смо да их оставимо дjеци на коришћење ради сигурниjе будућности и квалитета живота”, закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:14