Vučinić / foto: SRDJAN BOLJEVIC
26/02/2023 u 07:01 h
Marko Stojanović, Mili PrelevićMarko Stojanović, Mili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučinić: Inferiornost ministarstva gura Željeznicu u bankrot

Bivši režim je razdijelio jedinstveno državno željezničko preduzeće kako bi za partijski kadar obezbijedio što više mjesta u odborima direktora, tvrdi on

Poslanik Radničke partije i predsjednik skupštinske komisije za kontrolu privatizacije Maksim Vučinić iskazao je zabrinutost zbog statusa radnika željezničkih preduzeća, što je, kako je ocijenio, rezultat dugogodišnjeg neracionalnog rukovođenja i sadašnjih opstrukcija Ministarstva kapitalnih investicija.

– Takođe, ignorantskim pristupom i veoma lošim rukovođenjem, MКI u kontinuitetu doprinosi ometanju razvoja državnih energetskih i infrastrukturnih preduzeća, Elektroprivrede i Luke Bar. Osim što je ministarstvo nijemo na zahtjeve menadžmenta željezničkih preduzeća, usled njihovog nekompetentnog djelovanja, željeznička preduzeća su u sve gorem stanju, a taj sistem zapošljava preko 1.700 radnika koji imaju najmanje plate u državi – istakao je Vučinić.

Кako je dodao, vrijeme će pokazati da li se radi o namjeri ili neznanju, ali "s obzirom na to da u MКI još uvijek rade i rukovode osuđeni lažni svjedoci u slučaju `Ramada`, vrlo je vjerovatno da se radi o namjeri".

– Bivši režim je razdijelio jedinstveno državno željezničko preduzeće kako bi za partijski kadar obezbijedio što više mjesta u odborima direktora. Primjer za to je Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), državna kompanija koja je nastala podjelom bivše jedinstvene Željeznice, a posao joj je da održava vozove Željezničkog prevoza i Montekarga. OŽVS je 2021. godinu završila sa minusom od 573.000 eura. Time je nastavljen negativan trend poslovanja preduzeća, jer je u poslednje tri godine gubitak iznosio skoro dva miliona, a ukupni akumulirani gubitak se povećao na 6,5 miliona eura – istakao je Vučinić.

"Opstruiraju i EPCG i Luku Bar "

 

Po riječima Vučinića, sada kada je veći dio državnog aparata počeo da funkcioniše i da značajne resurse vraća pod kontrolu države i pomaže u restrukturiranju preduzeća, Ministarstvo kapitalnih investicija, koje bi trebalo da bude perjanica razvoja zemlje, na svaki mogući način pravi opstrukcije.

– Opstrukcije su bile očevidne i kod kupovine akcija EPCG od strane države, koja je rezultirala kupovinom Željezare, koju smo prije nekoliko dana otvorili i gdje će uskoro početi proizvodnja i niz novih investicija. Takođe, sličan scenario se desio i u slučaju uvećanja državnog kapitala u Luci Bar, kao i u pregovorima o objedinjavanju jedine crnogorske luke. Informacija da je MКI dalo licencu privatnim operaterima teretnog saobraćaja da voze preko naše pruge, a da pritom nije obezbijedilo restrukturiranje državnih željezničkih kompanija definitivno je kap koja je prelila čašu – smatra Vučinić.

Prema njegovim riječima, najveći dio dugovanja odnosi se na poreze i doprinose, što iznosi nešto preko četiri miliona eura.

image
foto: Arhiva

– Predložen je da taj dug preuzme država u vidu konverzije duga u akcijski kapital, što je nedavno urađeno u nekim preduzećima. Za ovaj postuak potrebna je podrška od resornog ministarstva, koju nemaju, kako bi se sprovela finansijska analiza. Međutim, dok privatno preduzeće za željeznički prevoz tereta ima svu logistiku i podršku resornog ministarstva, državna preduzeća su od ministra Ervina Ibrahimovića dobila odgovor da u tehničkom mandatu ne planira da radi ništa veće i značajnije po pitanju zakonske državne pomoći. Sve navedeno OŽVS i druga željeznička preduzeća dovodi u inferioran položaj, u kom se dugovi povećavaju, a preduzeća klize u bankrot – zaključio je Vučinić.

Predsjednica Odbora direktora OŽVS-a Ljiljana Jokić Кapa prije nekoliko dana obavijestila je javnost da je nezadovoljna stavom koji je resorni ministar Ervin Ibrahimović iznio na sastanku sa čelnim ljudima željezničkih preduzeća, a koji se tiče njihovog poslovanja i funkcionisanja.

image

Jokić Kapa

-FOTO: URA

Ona je saopštila "Danu" da je Ibrahimović tada kazao da neće da demotiviše prisutne na sastanku, ali da moraju biti svjesni da je Vlada pala 19. avgusta, da je u tehničkom mandatu i da je situacija veoma loša, pa iz tog razloga ne treba praviti velike korake. Jokić Кapa je ukazala da je glavni problem tog preduzeća ogromna dugovanja, a da resorno ministarstvo ostaje nijemo na njihove apele i da odgovore na urgencije čekaju i po pola godine.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su reagovali na njene navode, ističući da su svi u državi svjesni situacije, koja nije nimalo jednostavna, ali i urgentne potrebe da se problemi ipak rješavaju sistemski i uz održiva rješenja.

Oni su sve aktere željezničkog saobraćaja pozvali na konkretizovanje saradnje.

Iz MКI su podsjetili da je na njihovu inicijativu Vlada odobrila dodatna sredstva u iznosu od 3,9 miliona, a potom i povećala budžet za tekuće održavanje željeznice na 10 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:13