Максим Вучинић / KOMISIJA ZA KONTROLU PRIVATIZACIJE KOMISIJA ZA KONTROLU PRIVATIZACIJE-IVAN PETROVIC-IPE
24/01/2022 u 15:31 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучинић: Ко штити Лазуренка, лице са потјернице?

Максим Вучинић казао је за "Дан" да је Игор Лазуренко jош jедно лице са потjернице коjе jе уточиште за прање прљавог новца нашло у Црноj Гори

Продаjа хотела Авала британскоj компаниjи "Beppler & Jacobson Ltd" за износ од 3,2 милиона еура jош jедна jе у низу приватизациjа коjа jе одрађена на штету Црне Горе, а у корист таjкунксих веза породице актуелног предсjедника Мила Ђукановића, казао jе посланик Радничке партије и предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизациjе, Максим Вучинић.

– Овога пута Ђукановић се доводи се у везу са Игором Лазуренком власником компаниjе "Beppler & Jackobson Ltd"коjи jе богатство стекао злоупотребом службених овлашћена преко офшор фирми коjе jе покушао да легализуjе у Црноj Гори. Баш њему jе, захваљући Ани Коларевић и њеноj коначноj пресуди пошло за руком да купи хотел "Авала" и виле по упола нижоj циjени од проциjењене, иако jе у трци на тендеру била данска компаниjа коjа jе за споменуте обjекте доставила понуду од 7,5 милиона еура – навео је Вучинић.

image

Igor Lazurenko, Foto Portal Vijesti

-VIJESTI

Према његовим наводима, Игор Лазуренко, Украјинац са руским и грчким пасошем и боравиштем у Црној Гори, jе jош jедно лице са потjернице коjе jе уточиште за прање прљавог новца нашло у Црноj Гори захваљујући породици Ђукановић.

Русија расписала потјерницу за Лазуренком

Хотел "Авала" продат је 2004. године украјинском бизнисмену Игору Лазуренку, за којим је расписана потјерница због злоупотребе положаја, док је био на челу сектора за продају нафте компаније ОJСЦ ТНК у Руској федерацији. Према потјерници коју је расписала Русија, он се сумњичи да је противправно стекао добит, увећавајући цијену нафте, а потом тај новац чувао у разним офшор компанијама. Сумња се да је тај новац "опран" у Црној Гори, када је у сарадњи са бизнисменом Зораном Ћоћом Бећировићем учествовао у куповини будванског хотела "Авала". Хотел је тада продат за готово упола нижу цијену, од прворангиране данске компаније "Мериенлист хотели и касина" чиме је оштећена Црна Гора. Потјерница је наводно застарела 2019. године.

– Наиме, он се све вриjеме налази на савезноj потjерници Руске федерациjе, и то jе познато црногорском Министарству правде, Министарству вањских послова и СДТ-у, али ниjедна институциjа до обjављивања документациjе НВО МАНС ниjе реаговала на потjерницу за Лазуренком. Како су то и сами Лазуренкови доскорашњи сарадници окарактерисали и испричали, милионске транше коjе су стизале у Црну Гору са егзотичних офшор дестинациjа прљав су новац, уз потвду већ онога што се већ знало да jе контроверзни бизнисмен украо милионе – поручује Вучинић.

Он даље наводи, да се поставља питање због чега Ђукановић штити Лазуренка, када ће специjално државно тужилаштво покренути поступак и истрагу против актуелног предсjедника Црне Горе и његове сестре Ане Коларевић, коjи су директно посредовали да имовина "Будванске ривиjере" буде оштећена наjмање за два милиона еура.

– Ово jе jош jедан примjер приватизациjе коjа се извршила на штету државе Црен Горе, а у њеном спровођену су учествовали домаћи и страни власници прљавог капитала спрегнути директно са тадашњим премиjером Ђукановићем као предсjедником савjета за приватизациjу и његовом сестром као предсjедницом Врховног суда Црне Горе. Ово jе jедан еклатантан примjер корупциjе на високом нивоу и утицаjа приватног интереса породице Ђукановић на тадашњу извршну и судску власт коjа се сама намеће као тема Комисиjе за праћење и контролу поступка приватизациjе – закључује Вучинић.

Подсјећамо прошле недеље, Комисија није расправљала, о овом случају јер није усвојен дневни ред.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:05