Maksim Vucinic / MAKSIM VUCINIC - LAZAR RUZIC
12/09/2023 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučinić: Osnovni cilj u EPCG Željezara je održivost fabrike

Sačekao bih institucije da se izjasne. Imamo razne načine da dođemo do cilja, a osnovni cilj je prije svega održivost Željezare -da radom pogona uspijemo da pokrijemo plate svih zaposlenih u Željezari, rekao je Vučinić

U EPCG Željezara Nikšić trenutno je oko 300 zaposlenih i oko 100 ugovaraca, rekao je za RTNK novi predsjednik Odbora direktora te firme i inače lider Radničke partije Maksim Vučinić.

Održivost fabrike je u baznoj proizvodnji, odnosno proizvodnji čelika, ali Vučinić nije mogao da precizira kada bi taj proces mogao početi. Razlog su, naveo je on, neophodne dozvole koje Željezara mora da ima da bi počela proizvodnja.

- Sačekao bih institucije da se izjasne. Imamo razne načine da dođemo do cilja, a osnovni cilj je prije svega održivost Željezare -da radom pogona uspijemo da pokrijemo plate svih zaposlenih u Željezari - rekao je Vučinić, piše RTNK.

Imovinu fabrike, u kojoj skoro tri godine nema osnovne proizvodnje, početkom godine za 20 miliona eura od turske firme “Tosčelik” otkupila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Vučinić je istakao da nikšićka fabrika, kako od matične kompanije, tako i od Vlade ima podršku. Rekao je da se u Željezari trenutno razvijaju solarni potencijali, ali ističe da se u pogledu održivosti ona mora vratiti primarnoj proizvodnji. Za taj proces, kazao je Vučinić, Željezara ima i više nego dovoljan broj radnika.

- Mislim da Željezara ima kadra da pozajmi drugim fabrikama ili državnim preduzećima, institucijama. Prema nekom projektu koji su uradili inženjeri Željezare spominje se nekih od 250-270 radnika koji su potrebni za proizvodnju čelika. Tako da na tom broju radnika što se tiče proizvodnje čelika postoji održivost, 270 radnika može u Željezari zaraditi platu - naglasio je Vučinić dodajući da bi preostali radnici bili raspoređeni u druge djelatnosti koje se razvijaju u krugu Željezare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:53