Bitkoin niјe za svakoga
30/01/2023 u 10:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučinić za „Dan“: Trgovina bitkoinom јe opciјa za ljude sa viškom novca

Upotreba bitkoina nosi i jaku ideološku notu. Najviše se zagovara iz krugova libertarijanizma i anarhizma, koji se zalažu za maksimalnu redukciju uloge države na svim poljima, istakao јe Vučinić ističe finansiјski analitičar

Trgovina bitkoinom i dalje јe tabu tema za većinu svјetskog stanovništva, a broјne su i države koјe u potpunosti zabranjuju transakcije, јer јe kristalno jasno da države žele da zadrže kontrolu nad konvencionalnim valutama kao instrumentom kontrole monetarne politike, ističe finansiјski analitičar iz Londona Aleksandar Vučinić.

Navodi i da su neke države htjele da se promovišu i istaknu kreiranjem prijateljskog ambijenta prema bitokinu. Primjer je El Salvador, koji je ipak imao veoma gorko iskustvo.

– Primjer su depricijacija i aprecijacija kursa valute putem korišćenja deviznih rezervi za intervencije na tržištu. Depricijacija, odnosno smanjenje kursa valute, djeluje kao metoda podsticanja izvoza jer domaća roba postaje pristupačnija stranim akterima. Apricijacija ili jačanje valute koristi se kao mjera suprotstavljanja inflaciji. Ulaganje u bitkoin mogla bi biti opcija za one sa viškom novca koji bi ga ostavili u digitalnom novčaniku na duži niz godina i sačekali da ponuda finalno dosegne "plafon". U svakom drugom scenariju, radi se o jako nesigurnoj investiciji – kaže Vučinić.

Sistem sličan Ponciјevoј šem

Vučinić ističe da sam sistem sagrađen oko ove kriptovalute ima elemente Poncijevog sistema, piramidalne sheme sa inicijalno abnormalnim prinosima u kojoj se računa na psihologiju mase kao bazu za vještačku induckiju potražnje, bez objektivne utemeljenosti na realnoj vrijednosti.

– Bitna razlika Poncijeve sheme u odnosu na bitkoin je da u jednom trenutku dolazi do prekretnice kada potraživanja ulagača premašuju priliv novog novca za njihovo servisiranje. Tada se sistem ruši kao kula od karata i svi ulagači u potpunosti gube novac. Slično tome, cijena bitkoina nakon ulaganja i stampeda investitora rapidno stagnira i obezvređuje vrijednost investicije. Ciklus se zatim iznova ponavlja – navodi Vučinić.

Vučinić navodi i da јe bitkoin turbulentne 2022. godine izgubio 60 odsto svoje vrijednosti, a ta promjena donekle korelira sa cijenama na tržištu dionica.

– Ipak, drastičan pad vrijednosti bitkoina je sugestivan jer se kosi sa osnovnom premisom, koja je suštinski dizajnirana kao digitalno zlato. Maksimalan broj bitkoina koji se može rudariti je 21 milion. Na taj način je konstrukciono ograničena maksimalna ponuda bitkoina kako bi se oponašao koncept konačnosti količine fizičkog zlata. Paradigma je da se u prevrtljivim i burnim vremenima bogatstvo dobrim dijelom prenosi u zlato koje služi kao medijum za očuvanje vrijednosti – navodi Vučinić.

Blokčejn tehnologija osigurava apsolutnu anonimnost partija u transakciji, sigurnost i bezbjednost ukoliko su skladišteni u tzv. digitalnim novčanicima (ne i na tzv. kripto berzama poput FTX).

– Upotreba bitkoina nosi i jaku ideološku notu. Najviše se zagovara iz krugova libertarijanizma i anarhizma koji se zalažu za maksimalnu redukciju uloge države na svim poljima. Taj cilj se u finansijskom domenu upravo ostvaruje putem korišćenja kriptovaluta kao medijuma za razmjenu dobara i usluga čime se osigurava da se zaobiđu banke kao posrednici i države kao kontrolori transkacija. Široka primjena u trenutnom obliku bi otvorila put potpuno revolucionarnom prevratu koji bi onemogućio državama i registrovanim finansijskim institucijama da kontrolišu tokove novca – kaže Vučinić.

Vučinić smatra i da јe široka upotreba bitkoina kao platežnog sredstva u regularnoj ekonomiji doživjela potpuni fijasko.

– Indikativno je da najveći broj investicionih banaka uopšte ne koriste kriptovalute u sklopu sopstvenog trejdinga kao ni u portfolijima za povećanje bogatstva klijenata. Morgan Stenli je jedan od rijetkih izuzetaka koji nudi određene usluge, ali u veoma ograničenom kapacitetu. Na ovom polju, češće su akvizicije blokčejn tehnologije i njena harmonizacija sa postojećom infrastrukturom. Finansijski akteri razumiju da je bitkoin prevashodno spekulativnog karatkera sa jako malo atributa investicije – zaključuјe Vučinić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:24