/ foto: ivan petrović
07/09/2023 u 10:18 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučinić zamijenio Perunovića na čelu EPCG Željezare

Polovinom avgusta članovi odbora direktora nisu izabrali predsjednika, jer su tri glasala za Vučinića, a tri za Dubljevića, dok je predstavnik radnika bio uzdržan. Nakon te sjednice Dubljević je povukao kandidaturu, pa je većina članova glasala da Vučinić bude predsjednik odbora direktora. Na toj poziciji će zamijeniti Marka Perunovića

Odbor direktora kompanije EPCG Željezara Nikšić (EŽN) izabrao je Maksima Vučinića za predsjednika odbora direktora kompanije. To je urađeno iz drugog pokušaja i nakon što je njegov protivkandidat za tu poziciju Ratko Dubljević povukao kandidaturu. Polovinom avgusta je na sjednici odbora troje članova glasalo za Vučinića, troje za Dubljevića, dok je jedan član odbora direktora bio uzdržan. Prema našim informacijama, tada je uzdržan bio predstavnik radnika Radovan Đikanović.

Matična firma treba da uplati 6,5 miliona

Vujović je kazao da budžet od 6,5 miliona novoj kompaniji treba da uplati matična firma EPCG.

– Očekujem da tu neće biti problema i da ćemo od Agencije za zaštitu konkurencije dobiti stav da nije riječ o državnoj pomoći – naveo je Vujović i dodao da pored toga od Agencije za zaštitu konkurencije saglasnost treba da traži EPCG, odnosno matična firma.

– Ono što smo od njih dobili u komunikaciji jeste, ako bismo mi sa proizvodnjom čelika bili rentabilni, odnosno ako ne bismo radili u minusu, onda se to ne bi računalo kao državna pomoć. Mi smo ubijeđeni da zajedno sa solarnim elektranama i sa proizvodnjom čelika možemo da budemo bar na pozitivnoj nuli – kazao je Vujović.

Podsjetio je da je biznis planom predviđeno da Željezara od EPCG dobije 6,5 miliona eura za početak rada Kovačnice, što je trebalo da se dogodi 1. septembra.

– Mi smo sada tu uključili i Čeličanu, jer mislimo da rad Kovačnice nije rad bez Čeličane. Za ingote koje bismo naručivali potrebno je da dođu u Crnu Goru od tri do šest mjeseci, a mi tražimo u kratkom periodu isporuke prema kupcima mjesec i ne bismo mogli da odgovorimo na te rokove – pojasnio je Vujović.

"Danu" je Vučinić potvrdio da je izabran za predsjednika odbora direktora na sjednici tog tijela, ali nije htio da daje više detalja u vezi sa postupkom izbora, dok nam je više izvora potvrdilo da je Dubljević povukao kandidaturu za predsjednika tog tijela. To je, kako nam je rečeno, uradio kako bi se na ponovljenoj konstitutivnoj sjednici izabrao predsjednik odbora direktora.

U odboru direktora su, pored Vučinića, Dubljevića i Đikanovića, Milinko Čvorović, Lidija Nikolić, Fuad Feratović i Đorđije Garčević.

Vučinić, koji je predsjednik Radničke partije, za člana odbora direktora, a sada i za predsjednika tog tijela imenovan je umjesto Marka Perunovića koji je u junu podnio ostavku, nakon što je u javnost procurila informacija da je zloupotrebljena biznis kartica tog preduzeća za kockanje. Nekoliko dana kasnije, Perunović je podnio ostavku, kako je tada kazao, iz moralnih razloga, zbog nenamjerne zamjene platnih kartica, odnosno upotrebe službene umjesto privatne kartice. Tom prilikom je saopštio i da je odmah ujutru vratio novac na račun kompanije.

Početkom avgusta policija u Nikšiću je podnijela prijavu protiv Perunovića zbog sumnje da je sa računa EPCG Željezare Nikšić skinuo 19.000 eura.

Za početak proizvodnje potrebna integrisana dozvola

Predsjednik sindikata je pojasnio da je za početak proizvodnje čelika potrebna i Integrisana dozvola od Agencije za zaštitu životne sredine.

– Naredne sedmice bi trebalo da imamo konkretne odgovore oko Integrisane dozvole – kazao je Vujović.

Dok čekaju dozvole interesovanja kupaca za čelik već ima. Vujović je rekao da se nadaju potpisivanju ugovora sa češkom kompanijom, sa kojom su u stalnoj komunikaciji.

– Mi smo napravili cijenu koštanja za njih i poslali im cijene, tako da očekujemo narednih dana odgovor od njih i nadam se nastavku komunikacije i potpisivanju tog ugovora – kazao je Vujović.

Istakao je da za svih 290 radnika, iako nema proizvodnje željeza, ima posla.

– Imaju posla oko konstrukcija, u utorak je došla konstrukcija za prvi megavat na zemlji tako da ćemo početi tu da radimo. Imamo neke najave od EPCG da bismo mogli da počnemo da radimo i za EPCG, što mislim da je najvažnije – zaključio je Vujović.

– On je navedeni iznos neovlašćeno skinuo sa računa Elektroprivrede 27. i 28. maja, na način što je iskoristio biznis Viza karticu koja mu je povjerena na radu, a onda je taj novac u istom iznosu nadoknadio 29. maja. Sumnja se da je službenu platnu karticu Elektroprivrede prvo iskoristio prilikom transakcije na bankomatu jedne banke u Nikšiću kada je podigao novac u iznosu od 200 eura, a potom nastavio izvršenje krivičnog djela u jednom od kockarskih objekata, kojom prilikom se kroz 17 izvršenih transakcija poslužio novcem u ukupnom iznosu od 18.800 eura – saopštili su prije mjesec iz Uprave policije.

EPCG Željezara Nikšić je počela da radi prije pola godine. Predsjednik Sindikata EŽN Ivan Vujović kazao je da očekuju da bi u naredna tri mjeseca sve moglo da bude spremno za početak proizvodnje čelika. Krajem februara ove godine simbolično su skinuti lanci sa radničke kapije, a nakon što je u decembru 2022. EPCG kupila Željezaru za 20 miliona eura od turske Tosjali grupe.

– Nova kompanija, koja posluje kao dio EPCG, sada ima oko 290 zaposlenih. Redovno primamo plate, a angažovani na solarnoj elektrani, proizvodnji konstrukcija, potkonstrukcija, pripremaju pogon Čeličane za rad, dok je Kovačnica već spremna – izjavio je Vujović za portal RTCG i dodao da proizvodnje čelika u nikšićkoj željezari nije bilo skoro tri godine.

– Potrebna je priprema Čeličane, priprema pogona Energane, ja se nadam možda bismo za tri mjeseca mogli sve da pripremimo za početak rada, ali treba sačekati prvo da vidimo budžet, jer bez toga ne možemo početi da radimo – kazao je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 19:12