Ivan Vujović / Foto: Željko Šapurić
26/07/2023 u 13:10 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Ako Davidović hoće da investira, neka pokaže 60 miliona

Saznali smo kako sa investitorima pregovaraju ispod žita i sramno se ponašaju prema radnicima. Gospodo, vama je dato 20 miliona da kupite Željezaru, a ne da to predate Miodragu Davidoviću u ruke, istakao je Vujović

Predstavnik radnika nikšićke Željezare Ivan Vujović pitao je zašto javnost nije upoznata o pregovorima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i biznismena Miodraga Dake Davidovića, koji je navodno zainteresovan da preuzme Čeličanu i Kovačnicu. Na zboru radnika je poručio da neće dozvoliti privatne razgovore, te da će, ako treba, doći ispred EPCG.

Vujović se zahvalilo medijima koji su, kako je rekao, pokazali kako – trasparentno– radi Elektropirvreda i njeno rukovodstvo.

– Davidoviću, dosta ste vi puta dolazili u Željezaru, nismo vidjeli  investicije, ali ste svaki put otišli punoga džepa  iz fabrike – kazao je Vujović i dodao da rukovodstvo EPCG „ispod žita“ pregovara sa Davidovićem, pa su imali i poruku za

– Uništio nas je jedan Đukanović, e ovaj drugi  neće, kunem ti se – poručio je Vujović ispred radnika predsjendiku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću.

Davidoviću je poručio da radnici nijesu protiv investitora i rada kompanije.

– Da biste došli ovdje, treba da pokažete 60 miliona, deset prije pregovora, a onda svako pola godine po pet miliona jer dosta ste Vi puta dolazili u Željezaru. Nijesmo vidjeli te investicije, ali ste svakog puta odavde otišli punog džepa–, kazao je Vujović.

Predsjednika borda direktora Milutina Đukanovića pitao je da li je Elektroprivreda državno ili privatno vlasništvo, te zašto javnost nije upoznata o pregovorima sa Davidovićem.

– Ovo nijesu pregovori, ovo su vaši privatni razgovori u četiri oka i želimo da Vam poručimo da tako više neće moći. Ko sabotira rad Željezare, gospodine Đukanoviću. Ako treba sjutra ili preksjutra idemo ispred Elektroprivrede da poručimo da želimo da radimo, nijesmo protiv investitora, ali svaki mora da poštuje državu i radnike. I Vi, gospodine Đukanoviću, ima da nas poštujete. Nijeste Vi bogom dani da odlučujete o sudbini radnika i njihovih porodica – kazao je Vuković na zboru.

Radnici ističu da nisu bili uključeni u pregovorima koji obuhvataju plan da te pogone Davidović od EPCG zakupi kako bi pokrenuo proizvodnju čelika, te najavljuju mogućnost protesta ispred upravne zgrade EPCG u Nikšiću.

Radnik Ljubiša Đikanović kaže da su radnici koji su izborili povratak Željezare u ruke države trebali da budu upućeni u tok pregovora kako bi vidjeli ko dolazi da opet "vršlja po ovoj fabrici".

image

Ljubisa Đikanović

Foto: Željko Šapurić

– Hoćemo li  opet da dođemo u situaciju da radnici Željezare vise po ulicama i da ostaju bez posla. E boga mi nećemo – poručio Đikanović.

On je saopštio da su iz medija saznali da je biznismen Miodrag Daka Davidović zainteresovan da preuzme Čeličanu i Kovačnicu i pitao u ime radnika pod kojim uslovima bi se to dogodilo i kada su počeli pregovori.

– Čuli smo da se pregovara sa potencijalnim investitorima da preuzmu Željezaru. U pitanju je čovjek zbog kojeg smo prošle godine došli u situaciju da izlazimo na krov Željezare, svađamo se sa policijom i budemo osuđeni – kazao je Đikanović.

Istakao je da bi bio red da su radnici upućeni u pregovore.

– Da vidimo ko opet dolazi da vršlja po ovoj fabrici... I dosad je bilo sve crno na bijelo, investitori su se obavezivali ranim ugovorima, a gdje su bili kad je to bilo potrebno radnicima. Kada smo ostali bez posla kod Turaka, svi su pominjali famozni investiocioni ugovor... Hoćemo li opet da dođemo u situaciju da radnici Željezare vise po ulicama i ostaju bez posla – istakao je Đikanović.

Izvršni direktor EPCG Željezara Nikšić Đorđije Manojlović rekao je da njihova komercijalna služba ima brojne upite za kovane čelike za preko 2,5 hiljade tona i da na njih treba što hitnije odgovoriti jer je u pitanju naružba od oko četiri miliona eura.

image

Ljubisa Đikanović

Foto: Željko Šapurić

Manojlović je rekao novinarima da je od ranije upoznat da je najavljeno pismo namjere Davidovića.

– Za četiri-pet mjeseci krenuli smo u realizaciju biznis plana. Tražili smo od borda hitan budžet za taj dio. Davidović je poslao pismo namjere, a Željezara je vlasništvo države, ja o tome na odlučujem – rekao je on. 

Davidović je, navodno, Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kompaniji koja je kupila nikšićku Željezaru za 20 miliona eura, poslao pismo namjere, ali i dodatne odgovore na pitanja koja su mu iz te kompanije uputili.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:51