/ - K.M.
23/01/2023 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukićević: Očuvanje i unapređenje Instituta je mjera sposobnosti jedne Vlade

Da Institut može opstati uz podršku države, navodi ona, pokazuje i kontinuiran porast potražnje za specijalizovanim zdravstveno-rekreativnim centrima koji nude kombinaciju liječenja, rehabilitacije i rekreacije

Po ko zna koji put u Planu privatizacija našao se Institut dr Simo Milošević u Igalu. Ponovo nas kao i do sada prilikom svake "uspješne" privatizacije čekaju obećanja o privrednom rastu, novim radnim mjestima, zapošljavanju, povećanju zarada. Sve ove godine smo se uvjerili da je nakon svih privatizacija uslijedilo otpuštanje zaposlenih, smanjenje zarada i na kraju gašenje- poručila je bivša državna sekretarka u ministarstvu zdravlja Anka Vukićević u pismu podrške zaposlenima u Instututu.

Kako navodi, to je uhodan put da se do vrijedne imovine dođe za male pare.

- Ako će se Institut i dalje baviti zdravstvenim turizmom i ako se tvrdi da nije profitabilan što bi se neki uspješan privatnik interesovao za tako nešto? Prije će biti da Institut ima sve predispozicije da bude uspješan ali je godinama zanemaren, godinama se gura u propast. Institut koji je crnogorski brend mora biti briga Vlade koja se na ozbiljan način mora pozabaviti i tražiti rješenja za očuvanje većinskog paketa akcija u vlasništvu države- poručila j ona.

Da Institut može opstati uz podršku države, navodi ona, pokazuje i kontinuiran porast potražnje za specijalizovanim zdravstveno-rekreativnim centrima koji nude kombinaciju liječenja, rehabilitacije i rekreacije.

Fizioterapeuti pisali Abazoviću i Šćekiću: Sačuvati Institut "Dr Simo Milošević" kao opšte javno dobro



-Sva istraživanja pokazuju da potreba za ovim uslugamaraste zbog starenja populacije i ušteda u troškovima liječenja,da se eliminiše ili svede na minimum upotreba ljekova za koje se izdvajaju ogromna sredstva. Ukupan promet usluga fizikalne terapije i trehabilitacije u SAD za 2023. godinuje projektovan na 45,7 milijardi dolara. Italija godišnje u okviru javnog zdravstva ostvari prihod u iznosu od 170 miliona eura- navodi u saopštenju Vukićević.

Kako je navedeno Programom razvoja zdravstvenog turizma,,,glavni stub razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore jeste i biće Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević", koji se ubraja se u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu".

- Ako nam je to oslonac, temelj razvoja, pa valjda se temelj ne prodaje, na temelju se gradi, razvija. U istom Programu planirana je investicija od 60 miliona. Akt usvojen u septembru 2021, a već se odustaje od planiranog. Očuvanje i unapređenje Instituta je mjera sposobnosti jedne Vlade! Prodati je lakše, ne opterećivati se jer u Vladi će se svejedno primati plata, no tu platu koju su pošteno zaradili hoće i zaposleni u Institutu. I kad se pominje Institut najčešće se pominju kvadrati prostora, placeva, a da li se iko bavio ljudskim resursima, zaposlenim u Institutu. Kolika je vrijednost 300 zaposlenih fakultetski obrazovanih? Koliko je državu i porodice koštalo njihovo školovanje? Ko ima pravo pokloniti ih uz kvadrate? Ne zaboravite da se zbog fizikalne terapije, znanja i vještina fizioterapeuti dolazi u Crnu Goru iz najrazvijenijih zemalja svijeta, dok se za druge zdravstvene potrebe milioni izdvajaju za liječenje u inostranstvu. Mnogo je pokazatelja da nam Institut treba, mnogo je pokazatalja da može opstati no pitanje je da li Vlada može, hoće i zna kako ga sačuvati- zaključila je Vukićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:01