Novica Vuković / - FOTO: MF/ VLADA CRNE GORE
22/02/2024 u 13:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: EIB nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore

- Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore- poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija, Novice Vukovića i delegacije te institucije,  na čelu sa  sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Kakouris saopštio je da je  u planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na „zelene investicije“.

U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su  ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će, EIB učestvovati  iznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije.  

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila 1 milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije. Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU.

Vuković je kazao da su  projekti koji su u fokosu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih. On je, zahvalio na kontinuiranoj podršci,  poručivši da  će crnogorska ekonomija nastaviti da  raste i razvija se.  Istovremeno, kako je naglasio,  Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 19:59