Novica Vuković i Džudi Rajzing Rajnke / - MF
30/11/2023 u 17:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković-Rajnke: Vlada Crne Gore odlučna da učvrsti saradnju sa SAD

Rajnke i Vuković konstatovali su da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomski dijalog baziran na bilateralnoj platformi formiranoj 2021. godine, u okviru koje postoje određena radna tijela, a planirano je i formiranje novih, sa proširenim oblastima djelovanja

Ministar finansija Novica Vuković sastao se 30. novembra 2023. sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kako bi razgovarali o prioritetima nove Vlade i bilateralnim odnosima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

- Vlada Crne Gore je snažno proevroatlanski orijentisana i odlučna u namjeri da učvrsti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama - kazao je Vuković.

Osvrćući se na dosadašnju saradnju dvije zemlje, ambasadorka Rajnke i ministar Vuković konstatovali su da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomski dijalog baziran na bilateralnoj platformi formiranoj 2021. godine, u okviru koje postoje određena radna tijela, a planirano je i formiranje novih, sa proširenim oblastima djelovanja.

Ambasadorka Rajnke prenijela je zainteresovanost američkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, što je ministar ocijenio kao veoma podsticajan signal, budući da je, kako je istakao, jedan od ciljeva aktuelne Vlade, upravo vraćanje povjerenja u tržište Crne Gore i prisutnost većeg broja kredibilnih ulagača sa evroatlantskog područja.  U tom kontekstu, zajednički je ocijenjeno da su, u cilju jačanja trenda privrednog rasta i privlačenja značajnijeg broja investitora, među važnim preduslovima jačanje vladavine prava i unaprjeđenje putne infrastrukture, za čiju rekonstrukciju, kako je saopštila ambasadorka Rajnke, postoji zainteresovanost američkih kompanija.

- Govoreći o finansijskim politikama Crne Gore za naredni period, Vuković kazao je da su stabilne javne finansije, koje će omogućiti veći  ekonomski rast i napredak društva u cjelini, prioritet. Dok je, kako je saopštio, trenutno, u fokusu Ministarstva finansija finalizacija budžeta za 2024. godinu, za koji je težnja, kako je naglasio, da u okviru datih okolnosti, bude manje potrošački a više razvojni. Dodavši da će, sa posebnom pažnjom, biti razmatrani kapitalni projekti koje je moguće realizovati tokom 2024. godine, ministar Vuković naglasio je da se radi na optimizaciji troškova, kao i na pronalaženju novih načina za jačanje prihodne strane - navodi se iz Vukovićevog kabineta.

Dogovoreno je da se, za oblasti gdje je prepoznata potreba dodatnog produbljivanja saradnje, u kratkom roku, organizuju međusobni operativni sastanci u cilju postizanja veće produktivnosti i efikasnosti.

- Sjedinjene Američke Države ostaju zainteresovane za snaženje međusobnog ekonomskog dijaloga i podršku reformama neophodnim za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore - kazala je ambasadorka Rajnke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:16