Vuković sa Santanderom / - MINISTASRTVO FINASNIJA
20/12/2023 u 17:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Reforma sistema socijalne i dječije zaštite jedan od najizazovnijih zadataka Vlade

Vlada Crne Gore je najvažniji investitor u obrazovanje, zdravlje, dječju i socijalnu zaštitu. Budućnost djece Crne Gore zavisi primarno od toga kako Vlada odluči da investira sredstva iz državnog budžeta, rekao je Santander tokom sastanka sa ministrom finansija

Zaštita prava djece i porodica, kroz dosljednu implementaciju socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih politika, ali i adekvatno alociranje finansijskih sredstava za ostvarivanje ovih prava, biće u fokusu rada Vlade Crne Gore, a podrška Ministarstva finansija ovom procesu biće nedvosmislena, poručio je ministar finansija Novica Vuković na sastanku sa šefom Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom.

Budžetska izdvajanja za oblast socijalne zaštite, kako je ministar istakao, procentualno su, pored zarada, na najvećem nivou, ali primjeri iz prakse pokazuju da ista često nisu usmjerena onima kojima je podrška najpotrebnija, niti je sam proces u dovoljnoj mjeri transparentan, zbog čega je reforma sistema socijalne i dječije zaštite jedan od najizazovnijih ali i društveno najodgovornijih zadataka kojim će se Vlada aktivno baviti već u narednim mjesecima.

Santander je istakao značaj programskog budžetiranja kako bi se osiguralo  adekvatno finansiranje zakona i nacionalnih politika koje su razvijene na osnovu podataka o stanju prava djece u zemlji. UNICEF će nastaviti da pruža podršku Vladi kako bi se osiguralo da se dovoljno sredstava iz državnog budžeta izdvaja za kvalitetne usluge obrazovanja, zdravstvene i dječje i socijalne zaštite djece i njihovih porodica.

- Vlada Crne Gore je najvažniji investitor u obrazovanje, zdravlje, dječju i socijalnu zaštitu. Budućnost djece Crne Gore zavisi primarno od toga kako Vlada odluči da investira sredstva iz državnog budžeta, rekao je Santander.

Na sastanku je dogovoreno da se formira međuresorski tim koji će zajednički definisati prioritetne aktivnosti koje će se sprovoditi tokom 2024. godine, a koje će predstavljati bazu za kreiranje budžeta linijskih ministarstava za implementaciju  usvojenih mjera socijalne politike i zaštite prava djeteta za 2025. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:42